VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: BIT ĆE KRVI (There Will Be Blood)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
BIT ĆE KRVI
NASLOV ORIGINALA:
There Will Be Blood
REŽIJA:
Paul Thomas Anderson
SCENARIJ:
Paul Thomas Anderson
GLAVNE ULOGE:
Daniel Day Lewis, Dillon Freasier, Kevin J. O`Connor, Paul Dano
ŽANR:
Drama
PRODUKCIJA:
Paul Thomas Anderson, Daniel Lupi
DISTRIBUCIJA:
Paramount Vantage, Miramax / Continental film
TRAJANJE:
158 min
GODINA:
2008
WEB:
There Will Be Blood
AUDIO JEZICI:
hrvatski
PODNASLOVI:
hrvatski
DODACI:
- priča o nafti - slideshow of vintage photos - obrisane scene
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Re: BIT ĆE KRVI / There Will Be Blood
Ne bi se složio da je kraj nezadovoljavajuć i nelogičan. Dapače, ako je nekakav antiklimaks ikad bio potreban to je upravo ovdje slučaj.

Ako ćemo već pričati o nedovršenoj cjelini mislim da radiš grešku. Jer od početka do kraja promatramo jednoga gada. Ali ako je išta nedovšeno - to je onda odgovor na pitanje zašto je on takav? On jednostavno jest. I to je nešto što valja prihvatiti kao takvo, jer Anderson niti u jednom trenu ne pokazuje ni najmanju namjeru objasniti lika.

Taj mogući "problem" kraja bi više svalio na leđa Lewisu, koji je svoju ulogu pretvorio u stvar veću i epskiju od samog filma, jer smisao filma nije bila prikazat kronologiju jednog lika - po meni lik ovdje nije bita, već više osobine čovjeka(a ako su one u centru, a ne sam lik to automatski odbacuje bilo kakvu potrebu objašnjavanja samog lika) - a pohlepa, zlo i samosvjesnost uvijek ostaju to, bio početak filma u pitanju ili kraj. Ostaju iste bez obzira što sve oko njih naizgled evoluira.

Barem ja to tako vidim.

Povezujući ovo sa No Country recenzijom - ne bi se složio da je No Country zaslužio Oscara. Ironično ili ne, ali upravo No Country pati od slučaja nezadovoljavajućeg, antiklimaktičnog kraja i neobjašnjavanja lika. Istina, namjerno, ali zamjeriti to Bloodu koji se apolutno od samog početka ograđuje od bilo kakvog objašnjavanja mlo mi je apsurdno...
Komentar: Donnie Darko 17.08.2008.

Re: BIT ĆE KRVI / There Will Be Blood
dobro ti to vidis, mora se priznati! mislim na dona......
Komentar: insp.Lohmann 18.08.2008.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: BIT ĆE KRVI / There Will Be Blood

Recenzija: BIT ĆE KRVI / There Will Be Blood BIT ĆE KRVI
(There Will Be Blood)

Glas naftaša zvuči kao da je sačinjen od nafte i sirupa. Dubok je, samopouzdan i iskren. Netko tko tako zvuči mora biti lažov. Njegovo ime je Daniel Plainview i on mrzi ljude. Jedini cilj u životu mu je zaraditi što više novca i zadržati ga za sebe. Na početku filma zatičemo Plainviewa kako lopatom i dinamitom vadi srebro iz tvrdog kamena. Kad padne u svom rudniku i slomi nogu, pohlepno će zgrabiti komad dragocjenog metala koji mu je ispao u mraku, izvući se iz rupe i nastaviti gdje je stao.
BIT ĆE KRVI / There Will Be Blood

Srebro uskoro postaje "crno zlato", a Plainview se penje po društvenoj ljestvici i od siromašnog kopača s vremenom postaje bogati naftaš.
Daniel Day Lewis za svoju je interpretaciju u ovom filmu zaslužio ne jednog, nego šest Oscara. Ponajbolji glumac današnjice stvorio je čudovište kojem ne možete odoljeti, koji mrzi cijeli svijet, pa tako i sebe, čija okrutnost ne poznaje granice. Kako godine odmiču Plainview sve više zapada u ludilo i ubrzo shvaćamo da je slatkorječivi lažov kojeg smo upoznali na početku filma ustvari duboko poremećena osoba.

Paul Thomas Anderson još jednom ostao je vjeran svojoj ustaljenoj maniri i stvorio uradak koji nije za svakoga, ali mu se ne može poreći umjetnička vrijednost. Anderson je oslikao jedan mračan, tjeskoban svijet obojan crnim tonovima nafte i prožet atmosferom mržnje u kojem se publika ne može ugodno osjećati. Ali niti prestati gledati. "Gledati ovaj film je kao promatrati prirodnu katastrofu od koje se ne možete okrenuti", opis je kojim "Bit će krvi" definira jedan od utjecajnijih američkih filmskih kritičara. Ništa nije prepušteno slučaju, svaki i najmanji detalj podređen je prikazu karaktera glavnog lika. Od tmurnih pejzaža naftnih polja koja se protežu u nedogled do čudne, uznemirujuće glazbe koja prati pojavu "crnog zlata".

Ovom filmu mnogi će zasigurno zamjeriti njegov završetak. Kad gotovo tri sata pratite jednu epsku sagu kao što je "Bit će krvi", očekuje se da će se na kraju cijela priča zaokružiti i dobiti jedan logičan zadovoljavajući svršetak. To ovdje nije slučaj. Plainview će do kraja filma ogresti duboko u svoje mizantropično ludilo, pa ni kraj ne može biti ništa drugačiji nego kaotičan. Anderson je u jednom trenutku samo viknuo rez, i to je bilo to. Cjelina je ostala nezavršena. Nema očekivane tragedije, nema zaslužene katarze.

Ne može se poreći da je "Bit će krvi" izuzetno dobar film. Teško ga je proglasiti remek-djelom jer mu zato mnogi elementi nedostaju. Anderson je odlučio sasvim ignorirati sva naratološka pravila, sve podrediti jednom liku kojeg do kraja nije jasno objasnio. Ne zato jer nije dovoljno redateljski sposoban, već jer je tako odlučio. "Bit će krvi" užasno je težak i opterećujuć film, pravo silovanje mozga, ali zaslužio je da ga što više ljudi pogleda. Barem zbog Daniel Day Lewisa i jedne od najboljih uloga ikad zabilježenih na filmskoj traci.

Tekst objavljen ljubaznoscu autora i eZadra.
« povratak Petar Vidov
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr