VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ŽENA VREMENSKOG PUTNIKA (The Time Traveler's Wife)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
ŽENA VREMENSKOG PUTNIKA
NASLOV ORIGINALA:
The Time Traveler's Wife
REŽIJA:
Robert Schwentke
SCENARIJ:
Bruce Joel Rubin (prema istoimenoj knjizi Audrey Niffenegger)
GLAVNE ULOGE:
Eric Bana, Rachel McAdams, Brookly Proulx, Ron Livingston, Jane McLean, Arliss Howard, Stephen Tobolowsky, Hailey McCann, Tatum McCann
ŽANR:
Drama / Znanstveno Fantastični (SF) / Romansa
PRODUKCIJA:
Plan B Entertainment/Nick Wechsler Productions
DISTRIBUCIJA:
New Line Cinema
TRAJANJE:
107 min
GODINA:
2009.
WEB:
The Time Traveler's Wife
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: ŽENA VREMENSKOG PUTNIKA / The Time Traveler's Wife

Recenzija: ŽENA VREMENSKOG PUTNIKA / The Time Traveler's Wife ŽENA VREMENSKOG PUTNIKA
(The Time Traveler's Wife)

Zbog genetskog poremećaja, knjižničar Henry ima sposobnost putovati kroz vrijeme. Kvaka je u tome što putovanja nisu pod njegovom kontrolom, pa se često nađe na ulici, primoran tražiti odjeću čekajući na podjedanko nenadani povratak. Jednog dana u knjižnici upoznaje Clare, djevojku zaljubljenu u njega još iz doba dok je bila djevojčica, zbog njegovih čestih posjeta kojih on nije svjestan jer mu se još nisu dogodili.

ŽENA VREMENSKOG PUTNIKA / The Time Traveler's Wife

Nakon kratke pauze na Popcornu od recenzija ekranizacija već postojećih predložaka ("Knowing"), niz uzimanja u nekoj formi već reliziranih ideja i postavljanja istih na filmsko platno se nastavlja romantičnom dramom "The Time Traveler's Wife". Nastao kao metafora o ljubavnim problemima maskirana plaštom znanstvene fantastike, roman prvijenac autorice Audrey Niffenegger dobio je i svoju filmsku ekranizaciju, koju potpisuju redatelj Robert Schwentke ("Flightplan") i scenarist Bruce Joel Rubin ("Ghost", "Jacob's Ladder").

Dosta svjež pristup tematici putovanja kroz vrijeme, čija mehanika ne dozvoljava nimalo kontrole nekoga sposobnog za takvo nešto, ovaj je put uzeo mjesto primjerice alkoholu ili zlostavljanju kao katalizator turbulencija u jednoj bračnoj zajednici. Osim što je prisiljen više desetaka puta prisustvovati pogibiji vlastite majke, Henryju njegovo stanje omogućava da, kad on to ne želi ni pod razno, pobjegne s vlastita vjenčanja, gotovo ostane bez glave nekoliko puta, a supruga ga zna godinama prije nego on nju uopće sretne prvi put.

Takvi su, između ostalog, rezultati jedinstvenog koncepta putovanja kroz vrijeme ovdje predočenog, ali krajnji rezultat je isti kao da je u pitanju jedan od gorenavedenih stereotipnih uzroka bračnog nezadovoljstva. Ipak, tračak nade autori nam nude u sposobnosti da se pobijedi smrt, makar i na kratko i pritom, možda prvi put kad nije bitan način na koji se putuje, ostavljaju sasvim pristojan trag na emocionalnom planu.

"The Time Traveler's Wife" utoliko je ugodan film, sa pristojnom fozom humora i patetikom lišene emocije te sasvim zadovoljavajućeg tempa. Tu mu leži i mana, jer ni jedan od dva udarna aspekta filma nisu realizirani do kraja svojih potencijala. No, materijala ipak ima ponešto kako za romantičare tako i za one kojima je bliži SF aspekt, a sve to u društvu iznimno simpatičnih Bane i McAdamsice. Iako njihova filmska veza nije odlična, dovoljno je dobra, a takav dojam ostavlja i sam film.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr