VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: PERSEPOLIS (Persepolis)

Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
PERSEPOLIS
NASLOV ORIGINALA:
Persepolis
REŽIJA:
Vincent Parronnaud, Marjane Satrapi
SCENARIJ:
Vincent Paronnaud (prema istoimenu stripu Marjane Satrapi)
GLAVNE ULOGE:
Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Simon Abkarian, Gabrielle Lopes Benites
ŽANR:
Drama / Animirani / Biografski
PRODUKCIJA:
2.4.7. Films
DISTRIBUCIJA:
Hulahop
TRAJANJE:
95 min
GODINA:
2007.
WEB:
Persepolis
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Re: PERSEPOLIS / Persepolis
Shodno posljednjem odlomku ove recenzije pozivam novog izdavača da nikako ne zaboravi izdati Mary and Max i svakako nezaobilaznu animiranu suludu poslasticu Sita Sings the Blues.
Komentar: Stavko 22.01.2010.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: PERSEPOLIS / Persepolis

Recenzija: PERSEPOLIS / Persepolis PERSEPOLIS
(Persepolis)

Usred iranske revolucije krajem sedamdesetih godina razvija se svijest devetogodišnje djevojčice Marjane, tada budućeg proroka i strastvenog ljubitelja Bruce Leeja. Kad se u njenoj zemlji osamdesetih godina kao posljedica rata sa susjednim Irakom počnu donositi zakoni rigorozni koliko i besmisleni, a Marjane sve više počinje pokazivati svoj buntovnički duh, roditelji ju šalju na zapad, u Beč...

PERSEPOLIS / Persepolis

Temeljen na istoimenom autobiografskom stripu autorice Marjane Satrapi, "Persepolis" je s jedne strane toliko hvaljen - nagrada žirija u Cannesu, nominacija za Oscara - koliko je s druge kontroverzan, čak i zabranjivan - naravno, u autoričinoj zemlji, Iranu. Na naše ga je tržište kao DVD izdanje nedavno plasirao novi distributer, zagrebački Hulahop.

U pravim rukama, krađa života radi umjetnosti teško da može omanuti. Prava je stoga sreća što se adaptacije vlastita stripa uhvatila sama Marjane Satrapi i tako dobila priliku još jednom ispričati svoju priču, ovaj put nešto većoj publici nego ranije. Utemeljenost na životnim iskustvima vidljiva je u svakom trenutku filma, a uz minimalne prilagodbe gotovo univerzalno primjenjiva na svako ratom poharano područje te buntovničkim duhom i revolucionarnim idejama opijenog adolescenta.

Film neizbježno, kao i život koji portretira, funkcionira na više razina. S jedne strane tu je ona ovdje prilično ismijana, karakterizirana pričicama tipa 'odabran sam od Boga' i 'ovo mi je ozljeda iz rata, pače, iz revolucije', dakle ona primarno oportunistička i politički zadojena. Ujedno i jako stvarna i životna. S druge strane tu je ona osobna, mladenačka, karakterizirana traženjem samog sebe kroz afirmaciju stavova i promjenu prioriteta. Također, jako stvarna i životna. Naposlijetku tu je ona koja obuhvaća obje navedene, koja prikazuje nemogućnost nekakvog konačnog bijega od situacije, bilo radi nje same, bilo radi stigmatizirane percepcije okoline. Još jednom, jako stvarna i jako životna.

U tome je i problem, radi toga u posljednjoj kućici sjedi tek pola kokice, jer je glavna i jedina zamjerka filmu ono što mu je i najveća prednost - to što prikazuje život. Baš onakvim kakav je. Počesto depresivan i sa rijetkim tračkom nade te minimalnom mogućnošću bijega. Kako jedan takav imam priliku gledati po čitav dan, van ovih sat i pol vremena koje u pravilu trošim i kao sredstvo bijega, zadnje što mi treba je još jedan. Pogotovo onaj filmski.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
© 2003 popcorn.hr