VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KNJIGA ISKUPLJENJA (The Book of Eli)

Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
KNJIGA ISKUPLJENJA
NASLOV ORIGINALA:
The Book of Eli
REŽIJA:
Albert Hughes, Allen Hughes
SCENARIJ:
Gary Whitta
GLAVNE ULOGE:
Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Ray Stevenson, Jennifer Beals, Tom Waits
ŽANR:
Akcijski / Avanturistički
PRODUKCIJA:
Alcon Entertainment, Silver Pictures
DISTRIBUCIJA:
Warner Bros. Pictures
TRAJANJE:
114 min
GODINA:
2010.
WEB:
The Book of Eli
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Re: KNJIGA ISKUPLJENJA / The Book of Eli
Mogao si maknut onu zadnju polovicu kokice.
Komentar: black_out 29.05.2010.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: KNJIGA ISKUPLJENJA / The Book of Eli

Recenzija: KNJIGA ISKUPLJENJA / The Book of Eli KNJIGA ISKUPLJENJA
(The Book of Eli)

Trideset godina nakon katastrofe koja je pogodila Zemlju, šetač Eli nosi sa sobom vrijedan teret. Kada se usput zaustavi u jednom gradiću, ne treba mu dugo da zaključi kako je lokalni šerif Carnegie već duže vremena u potrazi za knjigom koju Eli nosi. Naravno, nema mu je namjeru predati već nastavlja dalje na svom putu, pa za njim kreće potjera...

KNJIGA ISKUPLJENJA / The Book of Eli

Paralelno sa dolaskom filma "The Road" u kina u videotekama se pojavila na sličnim temeljima izgrađena akcijska avantura braće Hughes ("Menace II Society", "From Hell"). Sa karizmatičnim dvojcem u glavnim ulogama i idealnim okružjem za jedan ne tako tipičan akcić, film je imao dobre predispozicije, no, kako to obično biva, u toj priči ima i jedan 'ali'...

Kao i spomenuti Hillcoatov film, blijedog je i depresivnog izgleda, vrti se oko protagonista koji se zaputi u određenom smjeru bez da zna koja mu je konačna destinacija, na cesti ga vrebaju bande pljačkaša, resursa nema, u prednosti je onaj s jačom puškom ili onaj snalažljiviji sa hladnim oružjem, a nepovjerljivost naspram sviju je instinktivna. No, ima i jedna bitna razlika. Naime, kod Elija, za razliku od dvojca koji traži naznaku boljeg života skrivajući se gdje stigne i koji spavaju sa jednim okom otvorenim, nema straha.

Zašto je to tako, može se zaključiti čim započne propovijedački ton - a i to se dogodi, dakako, tek nakon što u nekoj uvrnutoj verziji pobožnosti par nepismenih, smrdljivih bandita ostane bez ruku, zubiju, a potom i života. Da bi stvar bila gora, film je u tom pogledu sam sebi kontradiktoran; prvo se drži one 'u Bibliji je spas' priče, da bi se potom rugao tome kako je ista ta Biblija tek alat kojim se manipulira glupom masom, nešto što je dobro samo kao poluga upravljačkog mehanizma.

Stavite nešto takvo, autorski neodređeno, u okoliš u kojem se tek tu i tamo nazire prisutan glumački potencijal (Oldman je korektan, a niti se ne trudi, dok je Gambon jedan od najbespotrebnijih odabira glumca za neku ulogu ikada), ili pak gdje je jasno k'o dan da ga nema - naime, Mila Kunis čitav film ima samo jedan izraz lica, a nije joj jedini put da je takav slučaj - i dobijete jedan ovakav promašaj. Film koji skače sam sebi u usta, a da pritom nije jasno da li su autori, i pri kojem stavu, ozbiljni ili se tek rugaju. Ili možda naprosto podilaze što većem broju ljudi u publici, što je i najvjerojatniji, a bome i najgori izbor.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5Ukupan dojam: 2.5 / 5
© 2003 popcorn.hr