VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: TRAŽEĆI ERICA (Looking for Eric)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
TRAŽEĆI ERICA
NASLOV ORIGINALA:
Looking for Eric
REŽIJA:
Ken Loach
SCENARIJ:
Paul Laverty
GLAVNE ULOGE:
Steve Evets, Eric Cantona, Stephanie Bishop, Gerard Kearns, Stefan Gumbs, Lucy-Jo Hudson, John Henshaw, Justin Moorhouse
ŽANR:
Komedija / Drama
PRODUKCIJA:
Sixteen Films, Film4, France 2 Cinéma, Canal+, Wild Bunch, Why Not Productions
DISTRIBUCIJA:
Discovery
TRAJANJE:
112 min
GODINA:
2009.
WEB:
Looking for Eric
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: TRAŽEĆI ERICA / Looking for Eric

Recenzija: TRAŽEĆI ERICA / Looking for Eric TRAŽEĆI ERICA
(Looking for Eric)

Eric je poštar koji prolazi kroz životnu krizu koja ga tuče sa svih strana. Kolege mu pokušavaju pomoći, kao i kćerka, ali on nikako da se pokrene. Stvari ipak kreću nabolje kada se Eric počne savjetovati sa svojim idolom, slavnim nogometašem Ericom Cantonom.

TRAŽEĆI ERICA / Looking for Eric

Englez Ken Loach već je niz godina sinonim za socijalni realizam u sedmoj umjetnosti koja stiže sa Otoka. Danas sedamdeset četverogodišnjak, Loach neumorno ide dalje, ovaj put sa svojom devetom dugometražnom kolaboracijom sa scenaristom Paulom Lavertyjem - od kojih je jedna i dobitnik Zlatne palme, "The Wind That Shakes the Barley".

Daleko je Eric od celuloidnog junaka. Srednjovječni luzer kojeg je strah nakon tri desetljeća pristupiti ljubavi svog života i majci svog djeteta, i koji seksa vidi jedino u obličju jebanja u mozak koje mu redovito priušte njegova dva posvojena sina. K tome je sklon napadima panike. Zapravo, što uopće više reći u situaciji kada mu je rijedak svijetli trenutak to što počne razgovarati sa plodom svoje mašte?

Loachov film takvog protagonista ipak ne koristi kako bi deprimirao, dapače. Čak i u naizgled bezizlaznim situacijama, sve to skupa djeluje nekako umirujuće, puno nade čak i onda kada Eric baš i nema volje ili muda da napravi potreban i poželjan korak naprijed. K tome, svojim bijegom od stvarnosti ne služi se kao izolacijom od onoga što ga okružuje, već kako bi poradio na sebi, savladao svoje nedostatke i ono za što smatra da su nedostaci - što mu na koncu dolazi na isto, hendikep.

Dodajte tome izvrsne izvedbe samog Erica Cantone, neizmjerno simpatičnog Johna Henshawa kao Ericovog kolegu s posla (poštara Erica, dakako), te više no izvrsno finale koje uspješno prodaje filozofiju 'u grupi si jači' (kod nas primjerice krivo interpretiranu kao opravdanje za uhodanu šablonu petorica-na-jednog, naravno krajnje pičkastu), i nakon kojeg ćete nesumnjivo dobiti zdrav poriv da sa prigodnim rekvizitom i par ljudi podjednako željnih rekreacije krenete raditi nered onima koji ga zaslužuju. Dobili ste novi Loachev film, s kojim ćete s razlogom biti zadovoljni, čak i ako nema političku pozadinu.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr