VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: NA PUTU (Na putu)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
NA PUTU
NASLOV ORIGINALA:
Na putu
REŽIJA:
Jasmila Žbanić
SCENARIJ:
Jasmila Žbanić
GLAVNE ULOGE:
Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, Ermin Bravo, Mirjana Karanović
ŽANR:
Drama
PRODUKCIJA:
Deblokada
DISTRIBUCIJA:
Blitz
TRAJANJE:
93 min
GODINA:
2010.
WEB:
Na putu
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: NA PUTU / Na putu

Recenzija: NA PUTU / Na putu NA PUTU
(Na putu)

Luna i Amar su sarajevski par koji radi na zasnivanju obitelji. Jednog dana dožive prometnu nesreću u kojoj je druga strana Amarov poznanik iz ratnih dana Bahrija, danas vehabija. Kako je Amar bez posla, pristaje na Bahrijinu ponudu rada u njegovu kampu, što Luni nimalo nije drago. Neće proći puno dok se Amar sve više ne okrene vjeri, a sve manje njoj...

NA PUTU / Na putu

Drugi dugometražni projekt sarajevske autorice Jasmile Žbanić se, poput njena prethodnika, drame "Grbavica", našao u programu Berlinalea. Iako nije ponovio isti uspjeh ("Grbavica" je kući odnijela Zlatnog medvjeda, uz još dvije nagrade), riječ je u najmanju ruku o podjednako kvalitetnom ostvarenju, pa čak i za nijansu boljem.

Žbanićkin film nije nikakav atak na ocrtano vjersko opredjeljenje, on je tek jedna fina intimna priča kojoj u središtu nije demonizacija prikazanih vehabija (ali nije bome ni demistifikacija istih), već jedan obični ljubavni par. Par koji za njih ne baš najsretnije okolnosti dovedu pred zid gdje im odnos postaje kolateralna žrtva nečeg mnogo kompleksnijeg od pukog naglog okretanja vjeri i vjerskom načinu života.

Pritom dominira jako, jako, jako dobra Zrinka Cvitešić, kojoj više no adekvatno sekundiraju solidni Leon Lučev te na trenutke hipnotički zavodljiv Ermin Bravo, koji bi u ovakvoj formi i sa ovakvom pojavnošću bez većih problema mogao nositi neku svoju, ovdje neispričanu priču.

Dok me od poratne realnosti "Grbavice", brutalne na osobnoj razini, dijeli mnogo toga, sa temeljnim manama vezanim uz bilo kakav isključivi sustav, onaj fundamentalistički vjerski pogotovo, upoznat je gotovo svatko. Svaka je krajnost blago rečeno blesava, koliko god benigno bilo ono o čemu se radi, a kod vjerskih bi pitanja to trebalo višestruko potencirati, barem preventivno. Zbog toga je "Na putu" dosta pristupačniji film od svog prethodnika, kad već nije optimističniji, a ujedno je i za klasu zreliji.

Nastavi li autorica ovakvom, uzlaznom putanjom ("Grbavica" je bila i više nego dobra, tek možda malo predvidljiva), njen četvrti, najdalje peti film biti će remek djelo. Žena ima muda, hvata se beskompromisno u koštac sa osjetljivim temama i pritom ima prilično čvrst, autorski gard. Redom materijal od kojeg se prave velike stvari.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr