VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA (Behind Enemy Lines)

Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5
HRVATSKI NASLOV:
IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA
NASLOV ORIGINALA:
Behind Enemy Lines
REŽIJA:
John Moore
SCENARIJ:
Jim i John Thomas
GLAVNE ULOGE:
Owen Wilson, Gene Hackman, Joaquim de Almeida, Gabriel Macht, Charles Malik Whitfield, Olek Krupa
ŽANR:
Ratni / Akcijski / Drama / Triler
PRODUKCIJA:
Davis
DISTRIBUCIJA:
Continental
TRAJANJE:
93 min
GODINA:
2002
WEB:
Behind Enemy Lines
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA / Behind Enemy Lines

Recenzija: IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA / Behind Enemy Lines IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA
(Behind Enemy Lines)

Pirotehnika filmske gluposti
Američki mornarički pilot, poručnik Chriss Brunet (Owen Wilson) opsjednut je letenjem na vrhunskom borbenom avionu F/A-18 SuperHornetu. Tijekom rutinske izviđačke misije iznad ratom rastrgane Bosne i Hercegovine Burnett i njegov kolega Stackhouse (Gabriel Macht) primjete neobične pokrete srpskih trupa koji predstavljaju direktno kršenje prije dogovorenog primirja kao i veliku masovnu grobnicu.
IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA / Behind Enemy Lines

Prilikom pokušaja snimanja opisane situacije srpska vojska obori njihovu letjelicu pa su se Burnett i Stackhouse prisiljeni spašavati iskakanjem. Našavši se na neprijateljskom teritoriju Stackhouse pada u ruke srbima koji se nakon njegova ispitivanja daju u potjeru za drugim pilotom. Brunett pak pokušava preživjeti nemilosrdnu igru mačke i miša koja potom uslijedi dok njegov zapovjednik admiral Reigart (Gene Hackman) stavlja na kocku vlastitu karijeru u pokušaju da usprkos zapovijedima nadređenih spasi svog čovjeka.
"Iza neprijateljskih linija" tipičan je primjer neinteligentne hollywoodske filmske zabave, film koji na gotovo školski način ocrtava sve ono što bi jedan pravi ratni film trebao izbjegavati pod svaku cijenu...
slika
slika_2

Premda inspiriran stvarnim događajem, kada je poručnik mornaričkog ratnog zrakoplovstva Scott O'Grady oboren iznad Bosne nakon čega je pokrenuta velika i uspješna akcija spašavanja, intrigantnim predloškom za rasnu ratnu dramu "Iza neprijateljskih linija" tipičan je primjerak američkog filmskog revizionizma i hollywoodske ratne ljige najgore vrste (gore i od katastrofalnog "Pearl Harbora"). Premda će većinu kino publike nesumnjivo privući priča čiji se zaplet odvija na ovim ratom rastrganim prostorima, ovaj film je toliko plošan, jednoobrazan i neuvjerljiv da će većina njih iz kina izaći u najmanju ruku razočarana.

Scenarij je po već uvriježenom hollywoodskom receptu potpuno neuvjerljiv i obiluje stereotipnim papirnatim likovima i stripovskom dramaturgijom nemušto ojačanom standardno impresivnom količinom filmske pirotehnike. Jednostavna formula za ovakav šund glasi otprilike:
- Glavni junak je bandoglavi vrhunski pilot koji ne sluša naređenja (kojima, kako to svaki srednjoškolac zna, ovaj elitni rod američkih vojih snaga upravo obiluje)
- Pogibeljna misija u srce neprijateljskog teritorija (za koju se u pravilu biraju upravo piloti sa goreopisanim problemom)
- Pilot naravno biva oboren i potom progonjen od čitave hrpe doduše krvožednih ali nevjerojatno bedastih neprijatelja (jer kao što to svatko zna jedan američki vojnik bez problema može za nos vući dva bataljuna bilo čije vojske)
- Spašavanje otežavaju politička natezanja na višim razinama a veto na spašavanje američkog časnika stavljaju neamerikanci (što možda predstavlja "vrhunac uvjerljivosti" filma)
- Šlag na torti predstavlja admiral koji je spreman na kocku staviti vlastitu karijeru, suprostaviti se nadređenima i na svoju ruku pokrenuti vojnu mašineriju pod svojim zapovjedništvom i time direktno zanemariti sva načela vojnog odlučivanja i vojne hijerarhije (još jedan vrhunski biser "realizma")

Sve ovo začinite stereotipnim dodacima ratnog filma najgore vrste: svom silom pucnjave, beskonačnim potjerama te šakom heroizma i neizbježnog američkog patriotizma na kraju dodajte "spas u zadnji čas" rasplet i velebnu završnicu u kojoj u pravom festivalu pirotehnike sve leti nebu pod oblake.

Da se nepoznato redateljsko ime Johna Moorea neće baš proslaviti svojim prvijencem još se i dalo naslutiti no kako je jedan rasan glumac kalibra Gene Hackmana uopće pristao zaigrati u ovom upravo očajnom filmu ostaje vječna misterija. Vjerojatno je riječ o solidno plaćenoj glumačkoj gaži koju je Hackman odradio zaista samo novca radi i kako se u filmu dobro da primjetiti, bez iole stvarnog glumačkog angažmana, gotovo zijevajući što ovoj glumačkoj veličini i neide baš na čast.

Ako želite pogledati pravi ratni film slične tematike (akcija spašavanja pilota), te ako želite vidjeti kako to izgleda kad se Gene Hackman zaista dohvati uloge kako samo on to zna i umije posjetite najbližu videoteku i iznajmite njegovu "Palicu 21" ("Bat 21"), a kino u kojem se prikazuje "Iza neprijateljskih linija" zaobiđite u širokom luku.

slika_3
slika_4
« povratak dahh
Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5Ukupan dojam: 1 / 5
© 2003 popcorn.hr