VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: Vanilla Sky - Soundtrack

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
NASLOV:
Vanilla Sky - Soundtrack
TRACK LISTING:

01. R.E.M. - All the Right Friends
02. Radiohead - Everything in its Right Place
03. Paul McCartney - Vanilla Sky
04. Peter Gabriel - Solsbury Hill
05. Julianna Gianni - I Fall Apart
06. Josh Rouse - Directions
07. Looper - Mondo '77
08. Red House Painters - Have you Forgotten
09. Josh Rouse - Directions
10. Leftfield/Afrika Bambaata - Afrika Shox
11. Sigur Ros - Svenfn-g-englar
12. Jeff Buckley - Last Goodbye
13. Todd Rundgren - Can We Still Be Friends
14. Bob Dylan - Fourth Time Around
15. Nancy Wilson - Elevator Beat
16. R.E.M. - Sweetness Follows
17. The Chemical Brothers - Where Do I Begin

KOMENTARI:

Re: Vanilla Sky - Soundtrack
zgodna recenzija!
mozda bih izbacil ovu konstaciju koja moze prevariti, ako volite rock i alternativu.... (pojmovi imaju presiroko znacenje) inace je sve odlicno napisano!
Komentar: dr.mabuse 13.03.2006.

Re: Vanilla Sky - Soundtrack
Hvala na kritici :))
Komentar: Ravenlea 13.03.2006.

Re: Vanilla Sky - Soundtrack
mislis se izvuc samo sa hvala :)))
Komentar: dr.mabuse 13.03.2006.

Re: Vanilla Sky - Soundtrack
:)))
Pa imas pravo kad kazes da je presirok pojam ali kad se spomene rock i alternativa + pogleda popis bendova mislim da se ne moze pogrijesiti. Svatko ce znati prepoznati (ili ne) sebe u tome.
Komentar: Ravenlea 13.03.2006.

Re: Vanilla Sky - Soundtrack
slazem se!
Komentar: dr.mabuse 14.03.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Sound of Vision: Vanilla Sky - Soundtrack

Sound of Vision: Vanilla Sky - Soundtrack Vanilla Sky - Soundtrack
(12.03.2006.)

Glazba iz filma "Vanilla Sky" (2001.)

Iako je film, po nekima, jedna od najljepših ljubavnih priča, to u soundtracku nećete osjetiti na prvo slušanje. Tužna pozadina pjesama kamuflirana je veselom melodijom pa u isti tren imate osjećaj kao da slušate nešto veselo i tužno. Takva mješavina savršeno prati tempo i emocije filma.


Mišljenja oko samog filma kod ljudi su jako podijeljena. Postoje oni koji film ne razumiju pa kažu da je loš, a postoje i oni kojima se film čini kompliciran pa je baš zbog toga i dobar. Slično je mišljenje i što se soundtracka tiče. Ovo je mnoštvo pjesama raznih izvođača smještenih na jednoj kompilaciji te je najlakše reći da će svatko, iz tog mnoštva uzeti ono što mu srcu drago. Cameron Crowe nam je uvijek uz svoje filmove servirao dobre soundtrackove pa su mnogi očekivali i od ovoga da će biti fenomenalan. Dok su se jedni oduševili, mnogi su se i blago razočarali.

Kao skladateljica glazbe filma Nebo boje vanilije potpisana je Nancy Wilson, žena s tankom filmografijom koja obuhvaća četiri glumačka ("Fast Times at Ridgemont High", "The Big Score", "The Wild Life", "The Meteor Man") i tri skladateljska pokušaja ("Say Anything", "Jerry Maguire", "Almost Famous"). U glazbenom smislu njezin je posao solidno napravljen - niti je osobito kreativan niti je posebno loš. To je filmska glazba koja je napisana poput školske zadaće.

Tako ovdje imamo posla sa Paulom McCartneyom koji je napisao pjesmu "Vanilla Sky", glavnu temu filma, koja je jedna velika svijetla točka cijelog soundtracka. Ono što se uz McCartneya ističe je Radiohead sa pjesmom "Everything in it's right place", R.E.M sa svojim tipičnim zvukom, "Last Goodbye" Jeff Buckleyja te "Can We Still Be Friends" Todda Rundgrena - čovjeka s opsežnom diskografijom koja datira još od 1970. godine.

Mišljenja sam da je vrlo riskantno stavljati popularne pjesme, kojih su se gledatelji već naslušali, u film jer previše skreću pažnju sa radnje ali ovdje to nikako nije slučaj. Te iste pjesme pojavljuju se na mjestima gdje se logično očekuje pjesma (u disco-klubu, autu), a to što nemamo uvijek predodžbu prizorne glazbe (ne vidi se uvijek izvor zvuka) samo je redateljska igra na koju je kino-publika već odavno navikla.

Da vam kažem da je kompilacija fenomenalna pogriješila bi, isto tako ne mogu reći da je loša već baš onako solidna. Ovih 17 pjesama najbolje je za slušanje po vrućim danima kada vam treba opuštanje te ako volite rock i alternativu ovo je definitivno soundtrack za vas.

« povratak Jana Bušić
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr