VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: Superman - Soundtrack

Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5
NASLOV:
Superman - Soundtrack
TRACK LISTING:

1. Theme from Superman (Main Title)
2. The Planet Krypton
3. Destruction of Krypton
4. The Trip to Earth
5. Love Theme from Superman
6. Leaving Home
7. The Fortress of Solitude
8. The Flying Sequence & Can You Read My Mind
9. Super Rescues
10. Superfeats
11. The March of theVillains
12. Chasing Rockets
13. Turning Back the World
14. End Title

KOMENTARI:

Re: Superman - Soundtrack
Dragonrage, lijepi izbor teme. :)
BTW Rhinovo izdanje s 35 stvari je odlicno. :)
Komentar: HAL 9000 15.05.2006.

Re: Superman - Soundtrack
Thanks ;-)
Komentar: Dragonrage 15.05.2006.

Re: Superman - Soundtrack
ovo nije soundtrack nego SCORE i to jedan od najboljih. savrseno.
Komentar: room66 21.05.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Sound of Vision: Superman - Soundtrack

Sound of Vision: Superman - Soundtrack Superman - Soundtrack
(15.05.2006.)

Glazba iz filma Superman (1978.)

Ovoga ljeta, nakon gotovo 20 godina odsustva, na velike ekrane nam se vraća legendarni čovjek od čelika, Superman, pa bi bio red da se prisjetimo i legendarnog soundtracka tog filma u izvedbi također legende filmske glazbe, Johna Williamsa.


Na spomen Supermana svima vjerojatno na um pada poznata, i izvanredna naslovna tema koja je vjerojatno svakom filmofilu ušla u uho od prvog trenutka kada ju je čuo. To zapravo nimalo ne čudi, uzimajući u obzir da je glavna tema Superman jedna od najboljih filmskih tema ikad skladanih, a mnogi glazbeni kritičari filmske glazbe ju spominju rame uz rame sa naslovnim temama iz filmova kao što su "Indiana Jones", "Star Wars" i "Ralje"

Sam soundtrack Supermana je do sada doživio već nekoliko izdanja, i svako je izdanje drugačije jedno od drugoga. Na originalnom izdanju iz '78. godine nalazi se 14 stvari. Na obnovljenoj i produženoj verziji na dva diska iz 1998. godine u izvedbi Royal Scottish National orkestra pod vodstvom skladatelja Johna Debneya nalazi se pak sve ukupno 20 stvari, a na verziji iz 2000. godine, također produženoj i izdanoj na dva diska, nalazi se čak 35 stvari. Ja sam na svoju žalost imao prilike preslušati samo originalni soundtrack na kojem se nalazi 14 stvari, tako da nemam uvid u cijeli rad i napor Johna Williamsa koji je uložio u stvaranje tog izvanrednog soundtracka.

No, i ovako mogu sa sigurnošću reći da je soundtrack Supermana zbilja jedan od najvećih primjera filmske glazbe 70-ih godina, a i šire, te unatoč Williamsovoj pozamašnoj filmografiji možemo ga svrstati u sam vrh ostvarenja tog talentiranog i kvalitetnog skladatelja. Superman je inače nastao samo godinu dana nakon prvih "Ratova zvijezda", za koje je Williams također skladao glazbu, pa su naslovne teme tih dvaju filmova na prvi pogled veoma slične, barem što se tonaliteta tiče. Tu se posebice ističe "March of the Villains", koji nevjerojatno podsjeća na "Imperial March" iz "Star Warsa". Obje stvari su snažne, a istovremeno zabavne te lako uđu u uho.

Da dalje nepotrebno ne duljim i ne ponavljam ono što već skoro svi znaju, reći ću samo da "Superman" ima sve što jedan dobar soundtrack treba imati, a što ga čini izvanrednim klasikom, pa čak i kultnim ostvarenjem filmske glazbe koje bi svaki filmofil koji imalo drži do sebe trebao imati u svojoj kolekciji filmske glazbe.

« povratak Ivica Pustički
Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5
© 2003 popcorn.hr