VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: Into the Wild - Soundtrack

Bez ocjene
NASLOV:
Into the Wild - Soundtrack
TRACK LISTING:
1. Setting Forth
2. No Ceiling
3. Far Behind
4. Rise
5. Long Nights
6. Tuolumne
7. Hard Sun
8. Society
9. The Wolf
10. End Of The Road
11. Guaranteed
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju soundtracka

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Sound of Vision: Into the Wild - Soundtrack

Sound of Vision: Into the Wild - Soundtrack Into the Wild - Soundtrack
(04.03.2008.)

Glazba iz filma "Into the Wild" (2007)
Čuli ste priču, pročitali Kraukerovu knjigu i pogledali predivnu ekranizaciju u režiji Seana Penna. Na redu je glazba. Za glazbu u filmu je zaslužan Michael Brook, no pošto se glazba navedenog ne nalazi na službenom soundtracku niti je za film vitalno važna kao ona Eddieja Veddera, njome se u ovoj recenziji nećemo baviti. Na soundtracku se nalazi ukupno 11 skladbi u trajanju od 33 minute.

Eddie Vedder je, za one neupućene u glazbu, frontman (glavni vokal / i jedan od gitarista) Pearl Jama, jednog od ključnih bendova grunge pokreta iz Seattlea s početka 90-ih prošlog stoljeća.

Soundtrack je, inače, osim što je poznat kao službeni soundtrack filma, promoviran i kao prvi Vedderov solo album. Na moje ugodno iznenađenje, Vedder je iskočio sa tračnica kojima Pearl Jam već godinama sigurno putuje i skladao glazbu bez čijeg udjela. Pennov film jednostavno ne bi funkcionirao na način na koji funkcionira, a u isto vrijeme cjelina je dovoljno zaokružena da je možamo promatrati i kao album. Doduše, dužina od 33 minute možda to ne sugerira, no Vedder je tu ugurao više glazbe nego što mnogi uguraju na dvostruke albume, jer ovdje nema praznog hoda u obliku bezidejnih solaža ili ponavljanja refrena do unedogled samo da se stvar produži za još koju sekundu.

Sve stvari, osim „Hard Sun“ (Gordon Peterson) i „Society“ (Jerry Hannan) potpisuje sam Vedder, a da se u pravom smislu riječi radi o solo albumu govori činjenica da je čovjek sam odsvirao svaki instrument na soundtracku. Kao što sam već spomenuo, zvuk ima malo ili ništa veze s onim koji njeguje Pearl Jam i generalno ga se može svrstati kao bliskog folku. Većinom dominira akustična gitara s pokojom udaraljkom, tamburinom, kojim klavirskim tonom te mandolinom zbog koje „Rise“ zvuči anđeoski, a tu i tamo se u pozadinu ušulja električna gitara. Sve to začinjeno Vedderovim snažno – grubim glasom često na tonu recitacije i vješto sročenim stihovima.

Tematika stihova usko se drži ideja na kojima se temelji i film i filmu daje jednu sasvim novu dimenziju dok Vedderovi stihovi vjerno prate svaki Supertrampov korak.

Što se tiče nagrada, pjesma „Guaranteed“ je dobila Zlatni Globus, a Vedder je bio nominiran i u kategoriji za zasluge za konačni uspjeh filma, dok se u konkurenciji za Grammy našao u kategoriji za najbolju pjesmu napisanu za film, također s „Guaranteed“.

„Into the Wild“ soundtrack 30 je minuta hrabre i predivno inteligentne glazbe, kakav je, uostalom, i film sam i vjerojatno predstavlja umjetničko – stvaralački vrhunac Eddieja Veddera i zato imate najtoplije preporuke moje malenkosti da mu poklonite makar tih čarobnih 30 minuta.
« povratak Marin Zdelar
Bez ocjene
© 2003 popcorn.hr