VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ


?
« povratak


SPECIAL
(Ukupno rezultata: 110)

« prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 sljedeća »

VINO SE NE PIJE UŠIMA
(24.03.2005.)

U posljednje vrijeme dosta se razglaba o vinu, naročito o vinu na filmu, a kako dugo nije bilo na siteu intervjua, vino je bilo više nego dobar povod za razgovor sa splitskim znalcem Edijem Gantarom...


edi
Vlado Ercegović 0 0

KUROSAWA AKIRA: 95 GODINA OD ROĐENJA VELIKANA
(23.03.2005.)

Dobio je nadimak Tenno - Imperator, što zbog zasluga koje je napravio za probitak i popularizaciju japanskog filma diljem svijeta, što zbog toga što je kao veliki perfkcionist na snimanjima bio iznimno ustrajan i nepopustljiv sve dok scena ne bi bila izvedena točno onako kako ju je on zamislio.


Kurosawa
Sergej Karov 9 9

FAWLTY TOWERS
(23.02.2005.)
''Que?''

Nakon što je John Cleese završio s trećom sezonom ''Flying Circusa'' jedan od šefova BBC-ja ga je zamolio da za njih napravi nešto novo. Iako nam iskustvo govori da nakon što netko napravi nešto tako genijalno kao što je to u Cleeseovom slučaju bio ''Flying Circus'', nema baš velike šanse da taj uspjeh ponovi na nekom drugom projektu, Cleeseu je to uspjelo. ''Fawlty Towers''  danas već tridesetogodišnjak, jedan je od najboljih humorističnih serijala BBC-ja, a po mnogima jedan od najboljih uopće.


Luka Vukasović 7 7

KO TO TAMO PEVA?
(01.02.2005.)
Vozi Miško! 25 godina poslije.

Oduvijek sam volio domaće filmove. Neka mi mlađe generacije ne zamjere, ali kad govorim o domaćem filmu još uvijek u mislima obuhvaćam prostor bivše federacije u kojoj se filmska umjetnost pojedinih republika međusobno prokrvljavala, što je i danas sa kakvim takvim odmakom vidljivo, jer sve dobro što je u filmu napravljeno, napravljeno je baš u tom periodu kooperacije i suživota. Srpski je film uvijek imao karizmu, smatrao se glavom jugoslovenskog filma, dok je srpski humor bio srce koje pumpa život u taj celuloidni medij. No i tu je vidljivo da je sve što je valjalo, naprevljeno davih godina, čini mi se stoga što se tada film radio rasterećeno i bez kalkulacije. Današnji filmovi koji dolaze iz srpske, hrvatske i neke treće filmske kuhinje, mahom je zaprljan atmosferom koja se posljendjih godina nakupila stvorivši teški oblak predrasude i negativnih misli,  koji je poput katrana obljepio skoro pa svaki proizvod kojim smo posljednjih godina počašćeni. Nije stoga ni čudo što nakon svakog gledanja filmova iz novije ex YU produkcije, čak i kod jako dobrih filmova, imate osjećaj da vam je nešto teško palo na želudac. Kao da ste pojeli omiljenu čokoladu, koja je na polici stajala dvije godine.  Imam osjećaj da se današnji fimovi rade s namjerom da narodu budu dopadljivi, a to je najgori mogući recept za dobar film, ili ako baš hoćete nevezano uz film, za dobar humor kakvim je sprski film prije 15 i više godina obilovao. 


Muzikanti
Zoran Žmirić 4 4

MONTY PYTHON'S FLYING CIRCUS
(23.01.2005.)
''And now for something completely different''

Britanski humor mnogi smatraju najkvalitetnijim na svijetu. Primjera odličnih i vrlo dobrih britanskih humorističnih serija ima bezbroj: ''Fawlty Towers'', ''Only Fools and Horses'', ''Blackadder'', ''Red Dwarf'', ''Yes, Minister'' (koji je kasnije prerastao u ''Yes, Prime Minister''), ''New Statesman'', ''Bottom'', ''You Rang, Milord'', ''The Young Ones'' i mnoge druge (primjeri novijih su ''Vicar of Dibbley'' i ''Coupling''). Jedan od istinskih bisera britanskog humora, ali i svjetske scene, bila je glumačka družina ''Monty Python''. Ekipu su činili Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam (jedini Amerikanac u ekipi) i Michael Palin.

'We interrupt this program to annoy you and make things generally irritating for you.''
Prošlo je više od 35 godina od emitiranja prve epizode ''Letećeg Cirkusa''. Družina Monty Python obogatila je sedmu umjetnost svojim pomalo pomaknutim, ali nikad lošim humorom, i skečevima koji će, iako družina odavno nije aktivna, dugo živjeti u srcima mnogobrojnih obožavatelja. Njima u čast, mali osvrt na njihovu bogatu povijest.


Luka Vukasović 0 0

2004. - RETROVIZOR
(07.01.2005.)
Indigovih "11 Žigosanih"

Po mom dubokom uvjerenju, sastavljanje nekakvih godišnjih ljestvica najboljih i najgorih filmova jalova je rabota. Filmovi su naime, kao i sva ostala umjetnost (a i zabava, ako ih pak takvima doživljavamo), stvar osobne precepcije i dojma koje je jednostavno neizvedivo i nepravedno utrpati u nekakve apsolute. Tarantino je jednom reko kako nema loših filmova ima samo onih koji vam se više i onih koji vam se nešto manje sviđaju, ravnajući se ovim Q.T.-ijevim biserom umjesto liste najboljih naslova u prošloj godine ja vam dakle nudim popis prošlogodišnjih naslova koji su mi se nešto više svidjeli od ostatka prošlogodišnje ponude pokretnih sličica...


Filmska 2004.
dahh 4 4

GODINA OBOJANA U ZELENO
(24.12.2004.)
Box office osvrt na filmsku 2004. u američkim kinima

Američki filmski studiji predvođenim superuspješnim Sony Pictures Entertainmentom  prašili su više nego dobro tamošnjim kino dvoranama, prema procjenama Exhibitor Relations-a, specijalizirane agencije za praćenje ovog segmenta tržišta zabave, 2004. bi godina mogla ukupnom zaradom na kino blagajnama premašiti granicu od 9,4 milijardi dolara što bi značili prebacivanje rekordne 2002. godine za oko 100 milijuna dolara...


Zeleni gazda američkih kina
dahh 0 0

PROHUJALO S VIHOROM
(15.12.2004.)
Legenda koja ne umire...

Selznick International In Association with Metro-Goldwyn Mayer has the Honor to Present its Technicolor production of Margaret Mitchell's Story of the Old South"
"GONE WITH THE WIND"
"There was a land of Cavaliers and Cotton Fields called the Old South. Here in this pretty world, Gallantry took its last bow. Here was the last ever to be seen of Knights and their Ladies Fair, of Master and of Slave. Look for it only in books, for it is no more than a dream remembered, a Civilization gone with the wind..."

Ovako je na današnji dan prije točno šezdeset i pet godina (15.12.1939.) u američkom gradu Atlanti počela premijera jednog od ako ne najvećih onda najpopularnijih filmova u povijesti kinematografije. Riječ je naravno o spektaklu "Prohujalo s Vihorom" u kojem su svoje  besmrtne uloge ostvarili Clarck Gable i Vivien Leigh u ovom specijalu prisjećamo se kako je do toga uopće došlo...


Plakat filma
dahh 0 0

ADIO ŠJOR ZDENKO!
(30.10.2004.)
Ćakule na šentadi su zamuknule, sunčane su fontane u parku prestale načas zvoniti poznatim pjesmama o ljepoti života i ljubavi, galeb je nekako odsutno kriknuo u zraku, more se smirilo pod rivom, picaferaji se umorili, mižerje manje više prošle. Okupit će se kraj "nijemog klavira" i očekivati nove kojima je Runjić ucrtao put. Umro je Zdenko Runjić, sam za sebe antologija podneblja koje bez njega neće biti isto, ali će u njegovim pjesmama trajati. Pod zvonikom Sv. Duje, uz Prokurative, pod strogim Grgurovim prstom, umro je nezavršena opusa, prerano da bi rekao posljednju riječ, da bi u magično notno crtovlje upisao zadnju notu. .. (Jakša Fiamengo, SD)

A ča drugo mogu
prijateji niman
puno njih je bivših
a i ja ću s njima...

Zdenko Runjić umro je u Krapinskim toplicama 27.11.2004. u 12.53, a sahranjen je u Splitu u subotu, 30.10.2004., na groblju Lovrinac u 16.30.

zr
marcelin 0 0

50 GODINA OD SMRTI JAMESA DEANA
(29.09.2004.)
JAMES DEAN (8. veljače 1931. - 30. rujna 1955.)
Toliko samooptužujući a opet toliko sebično svoj - James Dean. Nije ni imao vremena baviti se svojom slavom jer je ona došla nakon smrti...

james dean
marcelin 0 0

« prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 sljedeća »
© 2003 popcorn.hr