VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: 15. SPLIT FILM FESTIVAL

KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: 15. SPLIT FILM FESTIVAL

Special: 15. SPLIT FILM FESTIVAL 15. SPLIT FILM FESTIVAL
(19.09.2010.)

(11.-18. rujna 2010.)

Dodjelom Grand Prixa za najbolji dugometražni film, koji je pripao filmu "Moja kći", malezijske redateljice Charlotte Lim Lay Kuen, sinoć je u splitskoj Galeriji umjetnina završen 15. Međunarodni festival novog filma - Split Film Festival.

Moja kći

Patinece of the Memory
Double Take

Na završnici festivala dodijeljen je i Grand Prix za najbolji kratkometražni film, filmu "Patience of the Memory" (Strpljivost sjećanja), redatelja Vuka Jevremovića, njemačko-španjolske koprodukcije.

Prema obrazloženju članova žirija dugometražnom filmu "Moja kći" dodijeljen je Grand Prix zbog toga što je uspio na dojmljiv i slojevit način prikazati odnos dva glavna aktera; mlade majke i njezine kćeri.

"To je odnos koji je kreiran izbjegavanjem konvencionalnih dramskih situacija, a naglašen odličnim glumačkim izvedbama i upotrebom poetičnih detalja na vrlo osoban način", istaknuli su članovi žirija Alex de Ronde, Zvonimir Jurić i Giovanni Spagnoletti.

Za drugi nagrađeni film, kratkometražni, "Patience of the Memory", članovi žirija - Marta Jurkiewicz, Renata Poljak i Balint Szaloky, kazali su da "ih nije samo dojmio na kako je lijep način napravljen sa svim upućivanjima na slikarstvo i povijest umjetnosti, nego ih se dojmio i na emotivnoj razini jer odašilje gledatelju različite uspomene sačuvane u arhitekturi i vremenu".

Posebne nagrade žiriji na 15. Split Film Festivalu su dodijelili filmu "Double Take", redatelja Johana Grimonpreza, koji je originalnom izvedbenom strukturom uspio dovesti u vezu naizgled udaljene i misaono nespojive događaje, te izraelskom filmu "Loom", redatelja Salha Diaba i Yonija Guete.

Tijekom osam dana trajanja 15. Međunarodnog festivala novog filma - Split Film Festivala prikazano je 100-tinjak filmova različitih žanrova, dužina i stilova u dvije kino dvorane, Karaman te Zlatna vrata. U glavnom konkurentskom programu festivala za Grand prix se natjecalo devet dugometražnih i 37 kratkometražnih filmova.

U sklopu festivala madžarskom redatelju Miklosu Jancsu je dodijeljena posebna nagrada za izniman doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika, a tijekom festivala su održana i četiri popratna programa pod nazivom "Prirodni spektar".

Prikazivali su se uglavnom dokumentarni filmovi o nesigurnoj ljudskoj egzistenciji i ljudskoj patnji, te filmovi o onima koji stvaraju filmove poput Andrzeja Wajde i Jima Jarmuscha.

Na festivalu je bila predstavljena u Hrvatskoj gotovo nepoznata nizozemska kinematografija u programu "Tjedan Nizozemske", a u okviru tog programa je bila otvorena i izložba novih medija "Robotičke skulpture" nizozemskog autora Freerka Wiringa.

Programom pod nazivom "Mediteran" podsjetilo se na "zlatno doba" splitske producentske kuće Marjan film, a prikazano je i šest filmova nastalih u produkciji Marjan filma, dugometražni filmovi Lordana Zafranovića, Adi Imamovića, Ivana Martinca, Zvonimira Berkovića, Živorada Tomića i Zorana Tadića.

« povratak Predrag Ocenj
© 2003 popcorn.hr