VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: 8. ZAGREB FILM FESTIVAL

EXTRA SLIKE:
Pljačkaš
Sreća
Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen
Djeca Karoste
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: 8. ZAGREB FILM FESTIVAL

Special: 8. ZAGREB FILM FESTIVAL 8. ZAGREB FILM FESTIVAL
(24.10.2010.)

(17.-23.10.2010.)

'Nakon 7 dana, 95 filmova prikazanih u 5 kino-dvorana, sudjelovanje 70-tak inozemnih gostiju posebno smo sretni što smo uz dvostruko manji kapacitet dvorana uspjeli imati čak 25 000 gledatelja u kinima, dok je broj prodanih ulaznica ove godine još veći nego prijašnjih godina,' rekao je direktor netom završenog osmog izdanja ZFF-a Boris T. Matić.

Onda vidim Tanju

Rita
Medalja časti

Glavnu nagradu, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i 4000 € dobio je austrijsko-njemački film "Pljačkaš" Benjamina Heisenberga. Heisenbergov film, utemeljen na 'pothvatima' stvarnog austrijskog pljačkaša iz osamdesetih, nagrađen je „zbog svog suptilnog psihološkog seciranja ekstremnog ljudskog ponašanja“, ističe se u obrazloženju. Glumici Franziski Weisz nagradu je uručio predsjednik uprave Vipneta, generalnog sponzora ZFF-a, Mladen Pejković. „Pitala sam se svih ovih dana što se to nalazi u ovim službenim festivalskim kolicima. Sada mi je jasno. Ekipa našeg filma večeras nije mogla biti s nama jer su doma sa svojim bebama: za vrijeme snimanja u ekipi filma rođeno je naime čak dvadesetoro djece. Jako mi je drago što ja večeras preuzimam naše 21. dijete“, izjavila je Franziska Weisz preuzimajući Zlatna kolica i dodatno zahvalila organizatorima na gostoprimstvu te najavila da će u budućnosti raditi na tome da opet posjeti Zagreb Film Festival.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji osvojio je rumunjski film "Medalja časti" Calina Petera Netzera, „naizgled jednostavna mješavina politike, tragedije i humora, s dozom topline i humanosti“.

Redatelji talijanskog filma "Rita" Antonio Piazza i Fabio Grassadonia, nagrađenog Zlatnim kolicima za najbolji kratki film te pritom ocijenjenog kao „maštovit i kinematografski odraz unutarnjeg svijeta jedne slijepe djevojčice“, nisu bili u prilici posjetiti festival pa su se publici obratili putem video poruke. U toj je kategoriji posebno priznanje pripalo njemačkom filmu "Sreća" bosansko-hercegovačke autorice Šejle Kamerić, „zbog originalnog načina na koji publiku odvodi na putovanje kroz povijest, sadašnjost i budućnost“.

Zlatna kolica i nagradu od 1000 € za najbolji dokumentarni film žiri je dodijelio talijanskom filmu "Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen" redateljice Laure Halilovic u kojem autorica „izvan svih stereotipnih prikaza, izrazito jakim filmskim jezikom, priča intimnu priču o odrastanju u romskoj obitelji“. Posebno priznanje dobio je estonsko-latvijski dokumentarac "Djeca Karoste" Janisa Jurkovskisa, „vizualno zapanjujuća minijatura o gradu koji nestaje“.

Žiri programa Kockice nagradio je film "Onda vidim Tanju" u režiji Juraja Lerotića koji „u besprijekornu cjelinu povezuje odličnu glumu, glazbu, montažu i fotografiju“.

„Po sedmi put Hrvatski filmski savez u suradnji sa ZFF-om organizira scenarističku radionicu Palunko. Od dvanaest priča koje su prošle na natječaju i koje su razvijane uz pomoć mentora Dalibora Matanića, Zvonimira Jurića i Tomislava Zajeca, nagrađene su slijedeće: posebno priznanje dobile su priče "Služenje" Felicite Glavaš i "Naranče" Danka Delača, dok je glavnu nagradu osvojila priča "Dostava" Martine Beus. Prema potonjoj će priči do slijedećeg ZFF-a biti snimljen kratki film u produkciji HFS-a“, rekao je Hrvoje Laurenta, izvršni direktor ZFF-a.

Od otvorenja, 17. listopada, na 8. Zagreb Film Festivalu prikazano je ukupno 95 filmova u pet kinodvorana, a filmove je pogledalo oko 25 tisuća ljudi. 8. Zagreb Film Festival službeno je završio projekcijom filma Danisa Tanovića "Cirkus Columbia".

« povratak Predrag Ocenj
© 2003 popcorn.hr