VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KRONOLOGIJA HRVATSKOG FILMA 2010.

KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: KRONOLOGIJA HRVATSKOG FILMA 2010.

Special: KRONOLOGIJA HRVATSKOG FILMA 2010. KRONOLOGIJA HRVATSKOG FILMA 2010.
(21.12.2010.)

Kronologija događaja iz hrvatske kinematografije u 2010. godini.


SIJEČANJ
14. siječnja - U Zagrebu je preminuo istaknuti hrvatski redatelj i profesor emeritus Ante Babaja, u 83. godini života. Babaja, rođen u Imotskom 1927., autor je mnogih dokumentarnih i igranih filmova, među ostalima, "Čuješ li me?", "Breza", "Pravda", "Mirisi, zlato i tamjan", "Carevo novo ruho".

22. siječnja - Grad Šibenik je, nakon stanke od skoro šest godina, ponovno dobio kino, u sklopu trgovačkog i zabavnog centra Dalmare otvoren je multipleks CineStar Šibenik. U Šibeniku je posljednja redovita filmska projekcija u zatvorenom kinu bila održana 2004., a filmovi su se prikazivali samo u ljetnom kinu.

27. siječnja - Scenarist i redatelj dokumentarnih i animiranih filmova Branko Ranitović preminuo je u 84. godini u Rovinju. Ranitović se rodio u Bečeju, a filmsku karijeru počeo je 1949. kao redatelj nastavnih filmova u Zagrebu. Režirao je dokumentarne filmove, a od 1960. se uključio u rad Zagrebačke škole crtanog filma kao redatelj. Snimio je oko 150 filmova, među ostalim, "Dva puža", "Sanjar", "Luda noga" te višestruko nagrađivani "Maska crvene smrti".

27. siječnja - Uz film "Kenjac" Antonija Nuića, na 39. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu prikazana su i dva hrvatska kratkometražna filma, dokumentarac "Tri" Gorana Devića te igrani film "Oslobođenje u 26 slika" Ivana Ramljaka i Marka Škobalja. Nuićev film bio je dio glavnog programa, sekcije "Bright Future" izvan konkurencije koja prikazuje prva i druga ostvarenja autora, a kratkometražni uratci su prikazani u popratnom programu "After Victory". Festival u Rotterdamu održao se od 27. siječnja do 7. veljače.

VELJAČA
3. veljače - U zagrebačkom kinu "Movieplex" premijerno je prikazan film "Crnci" redateljsko-scenarističkog dvojca Zvonimira Jurića i Gorana Devića, hrvatska ratna drama o posebnom odredu zaduženom za najteže i "najprljavije" zadatke. Film je dobitnik glavnih nagrada na Festivalu autorskog filma u Beogradu i na filmskom festivalu LIFFE u Ljubljani te nagrade kritike FIPRESCI na festivalu u njemačkom Cottbusu.

11. veljače - Na Berlinskom filmskom festivalu, koji se održao od 11. do 21. veljače u natjecateljskom programu sudjelovao je i hrvatski kratkometražni film "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića, dio omnibusa "Zagrebačke priče". To je bio prvi hrvatski kratkometražni film u natjecateljskom programu Berlinalea od osamostaljenja Hrvatske. U filmu "jednostavne radnje s gorko duhovitim dijalogom" dvije susjede na kavi glume Marija Škaričić i Lana Barić, koja je za tu ulogu osvojila Vjesnikovu nagradu "Breza" kao najbolji debitant na Festivalu igranog filma u Puli.

11. veljače - Dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara "Stepinac - znak vremena", za koji je scenarij napisao publicist don Živko Kustić, premijerno je prikazan na tribini u Hrvatskoj kulturnoj zakladi. Film prikazuje život zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca, čovjeka koji se borio protiv svih totalitarnih režima - fašizma, nacizma i komunizma. Film je prikazan u prigodi obilježavanja 50. obljetnice njegove smrti.

20. veljače - Prvi Festival hrvatskoga animiranog filma, pokrenut u svrhu predstavljanja domaće animirane filmske produkcije i promocije animacije kao ozbiljne umjetničke forme, održao se 20. i 21. veljače u zagrebačkom kinu "Europa". U sklopu festivala dodjeljuje se nagrada za životno djelo umjetnicima zaslužnima za razvoj animacije u Hrvatskoj, a ovogodišnji dobitnik bio Borivoj Dovniković Bordo, autor crtanih filmova, karikaturist, strip-crtač, ilustrator, grafički dizajner. Nagradu za najbolji film na festivalu dobio je "Moj put" Veljka Popovića.

27. veljače - U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nedugo nakon svjetske premijere na Berlinaleu, premijerno je prikazan film "Na putu" Jasmile Žbanić, snimljen u koprodukciji BiH, Hrvatske, Austrije i Njemačke. "Na putu" je priča o mladom bračnom paru Luni (glumi je Zrinka Cvitešić) i Amaru (Leon Lučev) čija se ljubav nađe na kušnji jer Amar odluči postati pripadnik konzervativne islamske vjerske zajednice Vehabija, odnosno Selefizma.

28. veljače - Film "Metastaze" hrvatskog redatelja Branka Schmidta proglašen je najboljim filmom u sklopu programa "Europa izvan Europe" na 38. međunarodnom filmskom festivalu FEST-u u Beogradu. Projekcijom "Metastaza" tog filma, snimljenog u koprodukciji Hrvatske, Srbije te BiH, zatvoren je festival koji je trajao od 19. do 28. veljače. Schmidt je nagrađen, istaknuo je žiri, za "znalačku režiju i snažan psihološki portret ljudi s društvenih margina".

OŽUJAK
6. ožujka - Kineski dokumentarac "Žalba" Zhaoa Lianga osvojio je "Veliki pečat" u međunarodnoj konkurenciji 6. Zagreb Doxa, tijekom kojega je u sedam dana bilo prikazano 150 recentnih dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta. "Veliki pečat" u regionalnoj konkurenciji dobio je austrijski film "Toto" Petera Schreinera. Na tom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, koji se održavao od 28. veljače, petnaestak filmova imalo je svjetsku premijeru, a naglasak je bio na dokumentarcima iz regije i Hrvatske.

7. ožujka - Najboljim filmom Festivala dokumentarnog rock filma DORF-u, koji se održao od 4. do 7. ožujka u Vinkovcima, Zagrebu i Rijeci, proglašen je film "Prvi pravi ženski zvuk" Brankice Drašković iz Srbije, priča o novosadskom rock sastavu "Boye". Posebno priznanje Festivala dobio je redatelj Peter Braatz iz Njemačke, za ukupan dosadašnji rad.

11. ožujka - Film "Neka ostane među nama" Rajka Grlića, priča o dvostrukim životima, ljubavnim prijevarama i složenim međuljudskim odnosima, premijerno je prikazana u Zagrebu. Riječ je hrvatsko-slovensko-srpskoj koprodukciji, u kojoj glume Miki Manojlović, Bojan Navojec, Daria Lorenci, Ksenija Marinković, Nataša Dorčić i drugi.

11. ožujka - Projekcijom filma "Na putu" Jasmile Žbanić u Karlovcu je počeo projekt "Kino u gostima", u okviru kojega je film obišao neke od hrvatskih gradova koji su ostali bez svojih kino dvorana. Projekt produkcijske kuće "Živa" zamišljen je tako da ekipa filma, s tehničkom opremom, putuje od grada do grada i organizira razgovore s publikom, a film se prikazivao u sportskim dvoranama, pučkim učilištima i kino dvoranama koje nisu u funkciji.

13. ožujka - Filmski i kazališni glumac Ljubomir Kiki Kapor, preminuo je u 78. godini u Zagrebu. Kapor, rođen 1932. u Korčuli, počeo je glumiti u "Gavelli" još kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti i odd tada je mnogobrojnim ulogama obilježio hrvatsko glumište, ulogama u predstavama, televizijskim serijama ("Prosjaci i sinovi", "U registraturi", "Velom mistu") i filmovima ("San o ruži", "Život sa stricem", "Treća žena", "Maršal").

13. ožujka - Film "Kenjac" Antonija Nuića osvojio je nagradu Bronze Rosa Camuna na talijanskom filmskom festivalu - Bergamo Film Meeting. Nakon premijere na festivalu u Puli Nuićev film gostovao je na festivalima u Sofiji, Wiesbadenu, Seattleu, Sarajevu, Rotterdamu i Goeteborgu.

21. ožujka - Na 9. Reviji amaterskog filma RAF, najvećem festivalu amaterskog i neprofesijskog filma u regiji u zagrebačkom kinu "Grič" prikazano je gotovo 200 filmova u glavnom programu i pedesetak u popratnima.

24. ožujka - Kratki igrani film "Rastanak" redateljice i scenaristice Irene Škorić uvršten je u službeni program Filmskog festivala u Casablanci u Maroku, koji promovira mlade autore. Taj je film dobitnik 15-ak domaćih i međunarodnih nagrada, a na 18. danima hrvatskoga filma osvojio je Grand Prix i nagradu za najbolji scenarij.

TRAVANJ
11. travnja - Animirani film "Guliver" Zdenka Bašića osvojio je Grand Prix ovogodišnjih, 19. Dana hrvatskoga filma, koji su se održali od 6. do 11. travnja, a "Zlatni Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara za životno djelo dodijeljeno je montažerki Radojki Tanhofer.

11. travnja - Dodjelom nagrada u Varaždinu je završio Prvi Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih "VAFI" u organizaciji VANIME, varaždinskog studija animiranog filma. Od 227 filmova pristiglih iz 26 zemalja za nagradu VAFI u tri kategorije konkuriralo je 80 odabranih, a najboljima su proglašeni hongkongški film "Igra zemlje", hrvatski "Foto-safari" i ruski "Moj najdraži heroj".

11. travnja - Premijerno je prikazan dugometražni dokumentarni filma "Tito bez maske" Jakova Sedlara u zagrebačkom kinu Tuškanac, u kojemu je otvoreno pitanje Bleiburga i njegova odnosa prema Izraelu. U filmu su korištene su autentične snimke iz izraelskih, srbijanskih i njemačkih arhiva.

18. travnja - Film "Ljubavni život domobrana" Pave Marinkovića nagrađen je posebnom nagradom žirija na međunarodnom festivalu nezavisnih filmova, 43. Worldfestu u Houstonu, najstarijem američkom festivalu te vrste, a na istom festivalu nagrađen je i hrvatski dokumentarni film "Sudbina broja 13" redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je 1. platinastu nagradu.

29. travnja - Radovi filmske i video umjetnice Renate Poljak prikazani su u pariškom Centru Pompidou, u okviru programa "Prospectif Cinema" koji predstavlja najistaknutije svjetske autore s područja suvremene umjetnosti.

SVIBANJ
1. svibnja - Treći Subversive Film Festival održao se na temu socijalizma na više lokacija od 1. do 25. svibnja, a središnja tema obrađena je kroz filmski i teorijski dio festivala. U filmskom dijelu prikazano je više od stotinu filmova, uz veliku retrospektivu jugoslavenske kinematografije, a u teorijskom su se održali okrugli stol "Socijalizam u Jugoslaviji, socijalizam danas: što je dovelo do raspada Jugoslavije?" i međunarodna konferencija "Kolaps neoliberalizma i ideja socijalizma danas".

10. svibnja - Kratki igrani film "Tulum" Dalibora Matanića osvojio je Grand Prix za najbolji film na festivalu kratkog filma u Bruxellesu, koji se održao od 29. travnja do 9. svibnja. Petnaestominutni Matanićev film pobijedio na festivalima u Sarajevu i Bilbaou, a u manje od godinu dana sudjelovao je na četrdesetak međunarodnih festivala te dobio deset nagrada. Nagrada u Bruxellesu mu je peti međunarodni Grand Prix za najbolji film.

12. svibnja - U službenu festivalsku selekciju uglednog međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, koji se održao od 12. do 23. svibnja, uvršten je i kratkometražni animirani film "Miramare" Michaele Mueller, u programu studentskih filmova "Cinefondation". Za taj program prijavilo se 1600 filmova, a prikazano je njih 13. Film Michaele Mueller nastao je u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, u suradnji sa Zagreb filmom.

23. svibnja - Festival židovskog filma Zagreb, jedini u svijetu koji govori i poučava o holokaustu, održao se na temu "Pravednici među narodima" od 23. do 29. svibnja u kinu "Europa". Prikazano je 43 filma svih žanrova, s ciljem promicanja multikulturalnosti, tolerancije i poštivanja među različitim narodima.

27. svibnja - Osamnaesti Hrvatski festival jednominutnih filmova održao se od 27. do 29. svibnja u Požegi, s 60 jednominutnih uradaka u konkurenciji iz cijeloga svijeta, a najviše ih je bilo iz Hrvatske, njih šesnaest.

30. svibnja - Na 3. Festivalu mediteranskog filma Split, koji se održao od 24. do 30. svibnja, u konkurenciji je prikazano deset dugometražnih filmova iz zemalja mediteranske regije, a najboljim je u dugometražnoj kategoriji proglašen film "Očnjak" grčkog redatelja Giorgosa Lanthimosa, a u kratkometražnoj "Tulum" Dalibora Matanića.

LIPANJ
1. lipnja - U okviru kratkometražnog izdanja Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, koji se održao od 1. do 6. lipnja, prikazano je oko 450 naslova iz 40 zemalja, od čega njih gotovo 130 u konkurenciji. Na festivalu su dodijeljene Nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma Midhatu Ajanoviću Ajanu, sarajevskom publicistu i pedagogu te Nagrada za životno djelo kanadskom umjetniku Fredericu Backu. Grand Prix je osvojio estonski film "Ronioci na kiši" autorskog dvojca Olge i Priita Paerna, melankolična i humoristična priča o ljudskim odnosima i apatiji svakodnevnog života.

1. lipnja - Dugometražni igrani film Nikše Sviličića "Vjerujem u anđele" osvojio je Veliku nagradu publike na 4. Međunarodnom filmskom festivalu "Andrei Tarkovsky" održanom u Ivanovu, u Rusiji. Nakon što je osvojio nagradu publike na prošlogodišnjem festivalu igranog filma u Puli, "Vjerujem u anđele" nagradom publike nagrađen je i u travnju ove godine na 5. međunarodnom filmskom festivalu u Funchalu, u Portugalu.

4. lipnja - Dugometražni igrani film redatelja i scenarista Dejana Šorka "U zemlji čudesa" sudjelovao je u službenim natjecateljskim programima filmskih festivala u Portugalu (Setubal) i Italiji (Napulj). Šorkov film premijerno je prikazan na lanjskom festivalu igranog filma u Puli, od kada je prikazan i u Montpellieru te na festivalima u Pečuhu, Mamersu i Heidelbergu.

4. lipnja - Na prvom Filmskom festivalu hrvatskih vjerskih filmova, koji se održavao od 2. do 4. lipnja u marijanskom svetištu na Trsatu, najboljim je proglašen film "Draga Gospa Ilačka" redatelja Branka Ištvančića, u produkciji Udruge dr. Ante Starčević-Tovarnik. Na festivalu je bilo 38 filmova, među kojima njih trinaest u službenoj konkurenciji, koji se bave temama i problemima suvremenog života katoličke Crkve.

7. lipnja - Četiri hrvatska animirana filma prikazana su u službenom programu najvećeg i najpoznatijeg svjetskog Festivala animiranog filma koji se jubilarni, 50. put održao u Annecyju u Francuskoj, od 7. do 12. lipnja. U glavnoj konkurenciji prikazani su kratkometražni filmovi "Moj put" redatelja Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića te "Nespavanje ne ubija" Marka Meštrovića, a u studentskoj konkurenciji "Miramare", kratkometražni diplomski film Michaele Mueller. Dugometražni animirani film Joška Marušića "Duga" prikazan je izvan konkurencije.

11. lipnja - Film "U zemlji čudesa" scenarista i redatelja Dejana Šorka pobjednik je međunarodnoga filmskog festivala u Napulju održanog od 5. do 11. lipnja, gdje je Grand prix - Zlatni Vezuv, te sponzorske nagrade za talijansku distribuciju filma.

15. lipnja - Kratkometražni igrani film "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića dobitnik je nagrade Mário Ventura za najbolji scenarij za kratkometražni film na portugalskom 26. međunarodnom filmskom festivalu u Setubalu - Festroia. "Žuti mjesec" prikazan je u sklopu programa "Man and his Environment", a na tom je festivalu prikazano još nekoliko hrvatskih filmova, "Metastaze" Branka Schmidta, "U zemlji čudesa" Dejana Šorka i "Vjerujem u anđele" Nikše Sviličića.

17. lipnja - Film Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi" uvršten je na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi u deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu. U konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije o toj temi bili su, među ostalim, "Most na rijeci Kwai" Davida Leana, "Najduži dan" Kena Annakina, "Gori li Pariz" Renea Clementa i "Carstvo sunca" Stevena Spielberga. Festival u Moskvi, koji se održao od 17. do 26. lipnja, jedan je od najstarijih filmskih festivala u svijetu.

21. lipnja - Projekcijom animiranog filma "Surogat" Dušana Vukotića u Sarajevu su otvoreni "Dani hrvatskog filma", manifestacija što ju je u povodu dvadesete obljetnice obnove svoga rada upriličilo Hrvatsko kulturno društvo "Napredak". Predstavljen je izbor dvadesetak najznačajnijih hrvatskih filmova dokumentarnog, igranog i animiranog žanra različitih generacija redatelja.

24. lipnja - Na Festivalu hrvatskog filma u njemačkome gradu Freiburgu, gdje je prikazano šest novijih hrvatskih filmova, film Nikše Sviličića "Vjerujem u anđele" osvojio je Nagradu publike. Prikazani su bili još filmovi "Armin" Ognjena Sviličića, "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića, "Kenjac" Antonija Nuića, "Metastaze" Branka Schmidta te koprodukcija "Na putu" Jasmile Žbanić.

25. lipnja - Istaknuti hrvatski filmski redatelj, glumac, performer, multimedijalni i konceptualni umjetnik Tomislav Gotovac umro je u Zagrebu. Gotovac (rođen je 1937. u Somboru u Vojvodini) je izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama kod nas i u svijetu, a 2007. dobio je nagradu HDLU-a za životno djelo. Dugogodišnjim dosljednim radom u području eksperimentalnog filma i performansa postao je jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

28. lipnja - U zagrebačkoj Novoj Vesi otvorena je Kuća hrvatskog filma, kao mjesto koje okuplja većinu institucija hrvatskoga filma, među ostalim, Zagreb film, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Animafest, ZagrebDox, Festival 25 FPS, Pula film festival, Motovun film festival, Udruženje redatelja producenata i filmskih kritičara, Odjel animacije Akademije likovnih umjetnosti.

SRPANJ
2. srpnja - U sklopu ovogodišnjeg šestog po redu Libertas film festivala u dubrovačkom kinu "Jadran" češkom redatelju Jiriju Menzelu dodijeljena je nagrada "Master" za životno djelo. Tom prigodom premijerno je prikazan njegov 30-minutni dokumentarni film "Moj Dubrovnik" koji je Menzelovo prvo ostvarenje u žanru dokumentaristike. Festival se održao od 2. do 6. srpnja, a najboljim filmom, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda i publike za najbolji film, proglašen je argentinsko-španjolski film "Tajna u njihovim očima" Juana Josea Campanelle, a u kategoriji kratkotrajnog filma najboljim je proglašen hrvatski animirani film "Guliver" Zdenka Bašića.

10. srpnja - Igrani film "Neka ostane među nama" Rajka Grlića nagrađen je dvjema prestižnim nagradama na festivalu u Karlovym Varyma, nagradom za najboljeg redatelja i nagradom Europa Cinemas Label. Tu prestižnu nagradu dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas, ona promiče prikazivanje europskih filmova u kinima diljem Europe, a nagrada se dodjeljuje samo jednom filmu iz natjecateljskih programa najvećih svjetskih filmskih festivala - Berlina, Cannesa, Venecije i festivala u Karlovym Varyma.

10. srpnja - Istaknuti hrvatski glumac Božidar Orešković iznenada je preminuo kod Velike Gorice u 68. godini. Studij glume završio je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 1965. u klasi profesora Georgija Para i od iste je godine angažiran u Drami Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje ostaje sve do umirovljenja 2007. Velik dio karijere ostvario je u filmovina i televizijskim serijama, među ostalim, u filmovima "Konjanik", "Kako je počeo rat na mom otoku", "Krhotine", "Gospa", "Je li jasno, prijatelju?", "Živi i mrtvi", te serijama "Kapelski kresovi", "Ponos Ratkajevih" i "Dobre namjere".

24. srpnja - Velika Zlatna Arena za najbolji film 57. Festivala igranog filma u Puli, koji se održao od 10. do 24. srpnja, pripala je filmu "Neka ostane među nama" redatelja Rajka Grlića, a nagrada publike "Zlatna vrata Pule" dodijeljena je filmu "Sedamdeset i dva dana" Danila Šerbedžije. Film "Neka ostane među nama" dobio je još šest Zlatnih Arena, za režiju Rajku Grliću, za najbolju sporednu žensku ulogu Kseniji Marinković, za kameru Slobodanu Trniniću, za glazbu Alfiju Kabilju i Alanu Bjelinskom, za scenografiju Ivi Hušnjaku, a za ton Srđanu Kurpjelu. Filmu "Sedamdeset i dva dana" pripale su još Zlatne Arene za najbolju glavnu mušku ulogu Rade Šerbedžiji, za najbolju sporednu mušku ulogu Bogdanu Dikliću te za masku dodijeljena Snježani Gorup. Zlatna Arena za scenarij dodijeljena je Neviju Marasoviću za film "The show must go on" a tom je filmu pripala i posebna Zlatna Arena za specijalne efekte (Tomislavu Vujinoviću i Aleksanderu Faraguni) te Vjesnikova nagrada "Breza" redatelju Neviju Marasoviću za najboljeg debitanta. Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Mariji Škaričić za film "Majka asfalta" Dalibora Matanića, dok je Zlatna Arena za montažu pripala Mati Ilijiću za film "Šuma Summarum" Ivana Gorana Viteza. Istom filmu pripala je i Zlatna Arena za kostimografiju, i to Zorani Meić.

24. srpnja - Mia Oremović, istaknuta hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, umrla je u Križevcima, u 92. godini. Jedna od najprepoznatljivijih domaćih glumica je nakon završetka glumačke škole u Zagrebu bila članicom zagrebačkog HNK i "Gavelle" te je od 1967. djelovala kao slobodna umjetnica. Osim u kazalištu, potvrdila se kao filmska glumica, ostvarivši zapažene uloge u filmovima "Tko pjeva zlo ne misli", "U oluji", "H-8", "Imam dvije mame i dva tate".

30. srpnja - Peruanski film "Listopad" Daniela i Diega Vege dobio je glavnu nagradu "Propeler Motovuna" na ovogodišnjem, 12. Motovun film festivalu, koji se održao od 26. do 30. srpnja. Posebno priznanje dodijeljeno je talijansko-njemačko-švicarskom filmu "Četiri lica" Michelangela Frammartina, Nagrada "Bauer" za film godine u regiji dodijeljena je hrvatskom filmu "Crnci" Gorana Devića i Zvonimira Jurića, a nagrada "Motovun online" za kratke filmove švicarsko-njemačkom filmu "Jaja" Chrisa Niemeyera.

KOLOVOZ
1. kolovoza - Projekcijom filma "Invictus" Clinta Eastwooda u kinu na otvorenom na plaži Hotela Dubrovnik Palace otvoren je Dubrovnik Film Meeting, manifestacija koja je u proteklih pet godina ugostila neke od vodećih svjetskih filmskih zvijezda, Morgana Freemana, Mickeya Rourkea, Nicka Noltea, Stevea Buscemija i Kevina Spaceya.

4. kolovoza - Igrano-dokumentarni film "Haag, EU ili Hrvatska tugo moja" Jakova Sedlara, u kojemu je jedna od središnjih figura general Ante Gotovina, premijerno je prikazan uoči obljetnice "Oluje" na splitskim Prokurativama u Splitu, a paralelno je prikazan u više hrvatskih gradova. Kroz film se isprepliću priča o glumici koja priprema monodramu, a druga prati hrvatskog branitelja oboljelog od PTSP-a koji piše pisma svom nekadašnjem zapovjedniku Anti Gotovini. Kuriozitet filma je 16 minuta duga špica s imenima 15.786 poginulih i nestalih branitelja u Domovinskome ratu.

8. kolovoza - Filmski festival u Herceg Novom završen je svečanom dodjelom nagrada, a među dobitnicima su bili i hrvatski redatelj Rajko Grlić koji je dobio "Zlatnu mimozu" za režiju filma "Neka ostane među nama" te glumci Rade Šerbedžija koji je dobio "Zlatnu mimozu" za glavnu mušku ulogu u filmu "Sedamdeset dva dana" i Zrinka Cvitešić, za glavnu ulogu u filmu "Na putu".

24. kolovoza - Prvi put se održao međunarodni filmski festival Film Forum Zadar festival, tijekom kojega je u šest dana prikazano tridesetak filmova na pet zadarskih lokacija, a većina ih je imala hrvatsku premijeru. Osim prikazivanja filmova cilj toga kulturnog projekta je okupiti struku i iskoristiti potencijale Zadra i okolice u jačanju filmske i kreativne industrije, a fokus je na filmovima europske koprodukcije.

29. kolovoza - Turski film "Med/Bal" redatelja Semiha Kaplanoglua proglašen je najboljim dugometražnim filmom četvrtoga Vukovarskog filmskog festivala, koji se održao od 25. do 29. kolovoza. Nagrada za najbolji kratkometražni film pripala je hrvatskom filmu "Žuti mjesec" redatelja Zvonimira Jurića, pobjednika nedavno završenoga Sarajevskog filmskog festivala. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je njemački filmu "Djeca iz komune" redateljice Juliane Grossheim. Posebno priznanje festivala dodijeljeno je hrvatskome filmu "Odredište nepoznato" redatelja Vjerana Vukašinovića i Ines Šulj.

30. kolovoza - Pobjednički film 8. Liburnia film festivala posvećenog hrvatskom dokumentarnom filmu, koji se održao od 26. do 30. kolovoza u Ičićima, bio je "Mimara Revisited" Danka Volarića, a publika je najboljim ocijenila film "Poštar s naslovne strane" Tomislava Mršića i Tomislava Topića.

RUJAN
2. rujna - Zagrebačkom premijerom igranog filma "Samac" Toma Forda u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) otvoreno je Art-kino Metropolis, čiji će repertoar biti posvećen europskim, američkim nezavisnim i svjetskim igranim filmovima s prestižnih filmskih festivala i s repertoara europskih art-kina. Program Art-kina Metropolis ostvaruje se u suradnji sa zagrebačkim Kulturnim klubom, a voditelj programa je Zlatko Vidačković, filmski kritičar i umjetnički ravnatelj Festivala igranog filma u Puli.

7. rujna - Pod nazivom "Terra Incognita: Kroatien", Hrvatska je gostovala na 8. međunarodnom festivalu animiranog filma Fantoche u švicarskom Badenu, u okviru kojega je od 7. do 12. rujna biti prikazana retrospektiva hrvatskog animiranog filma. U programima "Zlatno doba", "Visoki dometi" i "New Generation" prikazan je 21 hrvatski film koji će ponuditi povijesni presjek hrvatskih svjetskih uspješnica, od Zagrebačke škole animiranog filma do uradaka novih naraštaja. Na festivalu je nagrađen hrvatski animirani film "Miramare" Michaele Mueller.

11. rujna - Najboljim filmom 15. međunarodnog festivala novog filma Split Film Festival, na kojem je od 11. do 28. rujna prikazano oko 100 filmova različitih žanrova, dužina i stilova, proglašen je film "Moja kći" malezijske redateljice Charlotte Lim Lay Kuen, a u kratkometražnoj kategoriji film "Patience of the Memory" Vuka Jevremovića, njemačko-španjolske koprodukcije.

14. rujna - Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo je film "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar, u kategoriji "najbolji strani film".

16. rujna - Filmskom producentu i redatelju svjetskog glasa Branku Lustigu u Osijeku je uručena povelja počasnoga građanina toga grada, u kojem je rođen. Priznanje mu je dodijeljeno još 2004., za zasluge u promicanju imena Grada Osijeka i Hrvatske u cijelom svijetu.

16. rujna - Istaknuti kazališni, filmski i televizijski redatelj Vanča Kljaković umro je na Korčuli u 81. godini. Režijom i spisateljskim radom doprinijeo je radu mnogih hrvatskih kazališta, među ostalim, "Gavelle" i splitskog HNK, a za televiziju je snimio niz uspjelih uradaka, među ostalim, "Mali libar Marka Uvodića", "Dvije ljubavi", "Čovjek od riječi", "Nepokoreni grad", "Naši i vaši" te filmove "Ključ", "Kužiš stari moj", "Jedanaesta zapovijed", "Buža".

21. rujna - Međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa, šesti "25 FPS", održao se od 21. do 26. rujna u Kinu Studentskog centra u Zagrebu, a najboljima su proglašeni filmovi "Sinkronizacija" Rimasa Sakalauskasa, "Mamori" Karla Lemieuxa i "Pustinja 79: tri putovanja u nepoznato" Anne Abrahams.

LISTOPAD
9. listopada - Kratki igrani film "Tulum" redatelja Dalibora Matanića nagrađen je na dva međunarodna festivala, na Festivalu de cine internacional Ourense u Španjolskoj dobio je specijalno priznanje žirija, a na talijanskom festivalu Capalbio Cinema ponovno je nagrađena glumica Leona Paraminski, kojoj je to treća međunarodna nagrada za ovaj film. Nakon međunarodne premijere u Cannesu prikazan je na pedeset festivala, osvojio čak dvanaest međunarodnih nagrada, između ostalih glavne nagrade u Bruxellesu, Bilbau i Sarajevu.

12. listopada - Film "Sedamdeset i dva dana", dugometražni prvijenac redatelja Danila Šerbedžije, premijerno je prikazan u Zagrebu. To je crna komedija o ličkoj obitelji koja ne želi izgubiti američku mirovinu, svoj jedini izvor prihoda, što je prima njihova "baba Neđa". Na Pulskom filmskom festivalu, film je osvojio nagradu publike za najbolji film i nagradu mladih filmofila, Rade Šerbedžija je dobio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu, Bogdan Diklić za sporednu mušku ulogu, a Snježana Gorup za najbolju masku.

17. listopada - Dugometražni igrani film Rajka Grlića "Neka ostane među nama" osvojio je nagradu za najbolji film i nagradu za najboljeg glumca na 4. međunarodnom filmskom festivalu GSIFF New York 2010, održanom od 7. do 17. listopada. Film se natjecao u konkurenciji s deset filmova iz svijeta, među kojima je bio i posljednji film Jeana Luca Godarda "Film Socialisme".

17. listopada - Film "Pljačkaš" njemačkog redatelja Benjamina Heisenberga osvojio je Zlatna kolica Zagreb Film Festivala, koji se održao od 17. do 23. listopada, za najbolji dugometražni film. Za nagrade "Zlatna kolica" natjecalo se jedanaest dugih, deset kratkih i šesnaest dokumentarnih filmova u glavnom programu te jedanaest kratkih hrvatskih filmova u programu "Kockice".

STUDENI
8. studenog - Hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, nakon glasovanja 2200 članova Europske filmske akademije, nominirana je u kategoriji Najbolje europske glumice 2010. za ulogu Lune u filmu "Na putu" Jasmile Žbanić. Cvitešić je za tu ulogu osvojila i nagradu "Shooting Stars" za jednu od najperspektivnijih europskih glumica na ovogodišnjem Berlinaleu, te nagrade za najbolju glumicu na festivalima u Puli, Aleksandriji, Herceg Novom i Prištini.

11. studenog - Premijerno je prikazan film "Šuma summarum" Ivana Gorana Viteza, koji je na Pulskom filmskom festivalu osvojio dvije Zlatne arene, za montažu i za kostime. To je priča o članovima hrvatske marketinške agencije koji sudjeluju na tema buildingu koji preraste u nešto puno više. U filmu glume Vili Matula, Hana Hegedušić, Ljubiša Savanović, Nataša Dangubić i drugi.

17. studenog - Film "Odlazak" redatelja Chusa Domingueza pobjednik je međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru "One Take Film Festivala", u čijoj je konkurenciji bio 31 kratkometražni i pet dugometražnih filmova iz 19 zemalja. Festival se održao od 18. do 20. studenog u Zagrebu, u kinu "Tuškanac", kinu "Europa" i Muzeju suvremene umjetnosti. Peto izdanje festivala u cijelosti je bilo posvećeno filmskom snimatelju Vedranu Šamanoviću (1968.-2009.), koji je bio je idejni začetnik i dugogodišnji direktor One Take Film Festivala.

17. studenoga - Dugometražni dokumentarni film autorice Višnje Starešine "Siniša-zaustavljeni glas" o ratnom novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću, ubijenog 20. studenoga 1991. na Ovčari, premijerno je prikazan u Hrvatskom domu u Vukovaru. Po riječima redateljice, tim filmom pokušala je ne samo približiti duh otpora koji je postojao u Vukovaru i na Hrvatskom radiju Vukovar te Siniši Glavaševiću kao lideru tog otpora, već i pomoću sudskih spisa i izjava svjedoka rekonstruirati zločin počinjen na Ovčari.

25. studenoga - Prvi Međunarodni festival arheološkog filma u Hrvatskoj održao se u Splitu 25. i 26. studenoga, a na njemu je prikazano 16 filmova od kojih je njih deset bilo u konkurenciji za nagrade. Iz Hrvatske je prikazan film "Hrvatski dragi kamen - Baščanska ploča 22", autora Bernardina Modrića, a upriličena je i retrospektiva hrvatskog arheološkog filma među kojima je i najstariji snimljen 1926. Održano je i nekoliko izložbi fotografija i plakata s arheološkim motivima.

26. studenog - Dokumentarno-eksperimentalni film "Pustara" Ivana Faktora, prikazan je u Centru Pompidou u Parizu, u okviru programa "Rencontres Internationales". Za taj polusatni film, snimljen u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, Faktor je napisao i scenarij, dok ga je snimio Vedran Šamanović.

29. studenog - Hrvatski redatelj Antonio Nuić izabran je za novog predsjednika Društva hrvatskih filmskih redatelja, izabran kao jedini kandidat na izbornoj skupštini Društva. Nuić je najavio da će se Društvo pokušati ustrojiti kroz radne skupine koje će pratiti brojne probleme koji nisu bitni samo za članove, nego i za sve ono što se događa s medijima i audiovizualnom djelatnošću u Hrvatskoj.

PROSINAC
4. prosinca - Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra imenovao je Hrvoja Hribara, akademskog redatelja, ravnateljem Hrvatskog audiovizualnog centra, a na temelju natječaja raspisanog 27. listopada. Hribar je imenovan za ravnatelja na razdoblje četiri godine, a na toj je dužnosti naslijedio redatelja Nikšu Sviličića koji je u srpnju ove godine dao ostavku na to mjesto, kako bi se više bavio autorskim radom.

6. prosinca - Projekcijom filma francuskoga redatelja Xaviera Beauvoisa "O ljudima i bogovima" u zagrebačkom kinu Europa počeo je osmi filmski festival Human Rights, festival o ljudskim pravima, koji se održava od 6. do 11. prosinca u Zagrebu te od 13. do 16. prosinca u Rijeci. Na festivalu su prikazani igrani i dokumentarni filmovi, među kojima i zapaženi naslovi ovogodišnje svjetske produkcije, te retrospektiva njemačkog redatelja Alexandera Klugea.

7. prosinca - Koordinacija za elektroničke medije Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata (HRUP) ocijenila je da saborska odluka o redukciji komercijalnih prihoda HRT-a pogoduje stranim korporacijama i vodi daljnjem osiromašenju HRT-a, produbljivanju krize audiovizualnog sektora.

8. prosinca - Premijerno je u Zagrebu prikazan film "Majka asfalta" Dalibora Matanića, priča o supružnicima čiji se brak raspada. Za ulogu u tom filmu Marija Škaričić osvojila je Zlatnu Arenu za najbolju žensku ulogu na Pulskom filmskom festivalu. Film je dosad sudjelovao na festivalima u Južnoj Koreji, Grčkoj, Srbiji.

15. prosinca - Europska filmska udruga (EFP) izabrala je hrvatsku glumicu Mariju Škaričić među deset europskih glumačkih nada koje će biti predstavljene u posebnom programu Berlinskog filmskog festivala "Shooting stars" u veljači sljedeće godine. Škaričić je izabrana za svoju ulogu u filmu "Majka asfalta" redatelja Dalibora Matanića, a deset mladih europskih glumaca izabrao je stručni ocjenjivački sud među 25 kandidata koje su predložile članice EFP-a, udruge koja okuplja filmske agencije iz trideset i dvije europske zemlje.

« povratak Predrag Ocenj
© 2003 popcorn.hr