VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: 2004. - RETROVIZOR

EXTRA SLIKE:
Ta divna splitska noć
Svjedoci
21 Gram
Izbavitelji
Divlja Prostranstva
Noć Glupih Mrtvaca
Fahrenheit 9 11
Vječni sjaj nepobjedivog Uma
Gospodar Neba i Svijet Sutrašnjice
 
KOMENTARI:

Re: 2004. - RETROVIZOR
HERO i COLLATERAL, Inigo?
Komentar: sunny 07.01.2005.

Re: 2004. - RETROVIZOR
Svaka čast za Sky Captain And The Word Of Tommorow... Dobar popis (al ima jedan film na koji bi grintao ;), al neću). Smjelih izbora, plus dva hrvatska filma...
Komentar: Donnie Darko 07.01.2005.

Re: 2004. - RETROVIZOR
A gdje je Rommelovo pljuvanje filmova? Pogotovo onih na ovoj listi koji su u boji...
;)
Komentar: DarkMauL 09.01.2005.

Re: 2004. - RETROVIZOR
Molim jos jednom procitati disclamer! :-)
Komentar: Gand 11.01.2005.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: 2004. - RETROVIZOR

Special: 2004. - RETROVIZOR 2004. - RETROVIZOR
(07.01.2005.)

Indigovih "11 Žigosanih"

Po mom dubokom uvjerenju, sastavljanje nekakvih godišnjih ljestvica najboljih i najgorih filmova jalova je rabota. Filmovi su naime, kao i sva ostala umjetnost (a i zabava, ako ih pak takvima doživljavamo), stvar osobne precepcije i dojma koje je jednostavno neizvedivo i nepravedno utrpati u nekakve apsolute. Tarantino je jednom reko kako nema loših filmova ima samo onih koji vam se više i onih koji vam se nešto manje sviđaju, ravnajući se ovim Q.T.-ijevim biserom umjesto liste najboljih naslova u prošloj godine ja vam dakle nudim popis prošlogodišnjih naslova koji su mi se nešto više svidjeli od ostatka prošlogodišnje ponude pokretnih sličica...

Filmska 2004.

Povratak Kralja
Božji Grad

Evo dakle mojih "11 Žigosanih" random order naravno:

LOTR: POVRATAK KRALJA
OK možete vi voljeti il' nevoljeti fantasy i Tolkiena no opisati Jacksonovu trilogiju bilo čime doli epskim filmskim poduhvatom bilo bi jednostavno nepravedno i podcjenjivački cinično. "Povratak Kralja" kruna je jednog veličanstvenog filmskog poduhvata čiju će pravu veličinu tek pokazati godine (i ex-DVD izdananja) pred nama. Grintavcima koji će se o'ma uskopistit' kako je riječ o produkciji iz pretprošle godine mogu samo kazati kako je u službenu hrvatsku distribuciju LOTR:ROTK pripušten u 2004. a ja ovako dobar završetak jedne velike trilogije ne namjeravam ispustiti sa popisa zbog nekih tamo tehnikalija.

BOŽJI GRAD
Utrpati u film oporu filmsku priču u kojoj u bijedi predgrađa Rio de Janeira klinci zbog droge,love ili pak čiste obijesti ubijaju druge klince lakoćom kojom običan čovjek ispija čašu vode i potom je umotati u nevjerojatno ruho humora može samo genijalan filmaš, po meni Fernando Meirelles definitvno spada u tu skupinu.

TA DIVNA SPLITSKA NOĆ
Moralo se dovraga i to jednom dogoditi, pa nismo zaboga preko noći zaboravili snimati filmove. Spretnost kojom je Ostojić tri male životne priče o koje se svakodnevno spotičemo u crnim kronikama naših dnevnih novina razvio u čitko i pitko filmsko štivo prepoznala je i evropska filmska elita a bogme dojmio se i mene osobno.

SVJEDOCI
I na drugu stranu Domovinskog rata morao je doći red. Brešan se sa teškom temom uhvatio u koštac junački, unoseći u priču i primjetnu dozu ekstra redateljskog angažmana, nije baš Kurosawa ali u ovim našim tijesnim okvirima rašomonski dojam je vrlo dobar.

21 GRAM
E sad kad smo odradili Vinka pogledajmo kako se to radi u bijelom svijetu. Složena mozaična priča, izvanredni glumci i virtuozno redateljsko umijeće Alejandra Gonzalesa Inarritua recept su za crnjak od filma koji vam se vrti u glavi duugo nakon odjavne špice.

IZBAVITELJI
Well ako nekome do sada nije bilo jasno rasvijetliti će mu se nakon sessiona sa ovom obitelji disfunkcionalnih superheroja, Pixarovi su animatori u stvari superiorni alieni-animatori iz neke druge dimenzije. Akcija, humor, priča, akcija, ludi likovi, akcija... ovaj jesam li spomenuo akciju? Zaista žalim dobrog starog Disneya kada im Pixarova ekipa za godinu dvije odleprša u vode samostalnog poduzetništva.

DIVLJA PROSTRANSTVA
Pogledajte istini u oči, western je besmrtan. I kad ljudi budu šetali površinom Marsa ko ja danas rivom a struju počnemo dobijati iz recikliranih krušnih mrvica, Hollywood će još uvijek tu i tamo izbacivati veličanstvene nostalgične filmske priče o goničima krava u potrazi za slobodom... pod uvjetom da u njemu bude još filmaša Costnerova senzibiliteta i ljubavi spram žanra.

NOĆ GLUPIH MRTVACA
Romantični zombie splatter horor sa angažiranim ljubavnim podzapletom zvuči tako imbecilno da je upravo nevjerojatno o kako je zabavnom i inteligentnom filmu riječ. "Mark my words" Romerovi nasljednici zovu se Pegg i Wright.

FAHRENHEIT 9/11
Michael Moore je u stvari križar u svetoj misiji liberalne Amerike a ovaj je film mač u njegovim rukama. Politički pamflet?
Nesumnjivo, ali inteligentan, angažiran i duhovit (samo ono Bushevo blejanje u slikovnicu o kozi dok WTC u New Yorku ruši u plamenu i dimu vrijedi epiteta antologijski) pamflet koji nas sa jedne strane zabavlja a sa druge strane tjera na razmišljanje i mami neke zastrašujuće zaključke.

ETHERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND
Ponekad je dovoljno biti originalan, ponekad činjenica da ste malo trknuti može biti vrlina a ne mana, kod Kaufmana obje su stvari konstanta.

SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
Pulp jašta i to sto posto pročišćeni no ujedno i vrlo zabavan, a vizualno i stilski retro do yaya!
Ako ste SF fan onda vam pri gledanju ovog čuda neizostavno padaju na pamet serijali i stripovi sa kraja tridesetih godina prošlog stoljeća, dodajte svemu malo Gernsbacka i Fritza Langa prstohvat Fleischerovog Supermana i zrno Wellesova"Rata svjetova" (mislm naravno na radio-dramu iz 1938.) i dobili ste filmić koji tek ima zaraditi pridjev kultni.


Na kraju disclamer za tupave koji bi svaki tekst trebali pročitati jedno tri puta prije nego što na forumu započnu flejmanje na temu "zašto je stavio ovaj a nije onaj film": ovu listu valja shvatiti kao moj osobni izbor, kao niz filmova koji bih vam navjerojatnije onako bez razmišljanja i naizust istresao kao najdojmljivije i najpamtljivije kada bi me kojim slučajem presreli negdje na rivi, korzu, špici (whatever) i onako iznebuha upitali "čuj stari šta's dobro gled'o prošle godine?". Zasigurno ima kvalitetnih (Povratak), dirljivih (Barbarske Invazije), hrabrih (Amarov Zločin), inteligentnih (Slon) i kontroverznih (Pasija) filmova koje bi u nekakvoj retrospektivi godine što je iza nas svakako valjalo spomenuti. No kako ovo nije takva retrospektiva njih eto...nema, što ne znači da ih od zaborava nemožete spasiti na našem forumu naravno.

« povratak dahh
© 2003 popcorn.hr