VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA

KOMENTARI:

Re: "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA
"Osim toga, želja nam je digitalizirane filmove objaviti i u obliku DVD-a te ih donirati obrazovnim ustanovama, odnosno institucijama koje se bave audio-vizualnom edukacijom i popularizacijom filma."

ova vijest me izrazito veseli, s obzirom da sam voditelj kino video sekcije u jednoj obrazovnoj ustanovi!!!!!!!
Komentar: insp.Lohmann 09.12.2008.

Re: "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA
Hvala Bogu da imamo velike altruiste T-HT koji će pomoći hrvatskoj državi da digitalizira svoje nacionalno blago. Bez njihove pomoći to nikako ne bi bilo moguće.

Naime, to je toliko zahtjevno i toliko košta da jedna država to nikad ne bi mogla sama isfinancirati. Nema šanse. Zato je tu uskočio dobri T-HT koji ništa ne traži zauzvrat i ne vidi svoj financijski interes u tome.

Vječna im hvala. Ja sam za to da se daju svi filmovi T-HT-u i njihovoj Max TV videoteci.
Komentar: Dar 11.12.2008.

Re: "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA
javno dobro koje se privatizira za t-com :((((
Komentar: Rommel 15.12.2008.

Re: "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA
privatizira.pa ne bas! uostalom ovak ce bar postojati u drzavnom arhivu i obrazovnim ustanovama, a dosad nije postojalo ni tak (:
Komentar: sensei 15.12.2008.

Re: "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA
pa recimo da mrzim da nešto što je opća baština možeš gledati JEDINO ako imaš max TV ili si jebeni učo koji nema veze o onom što gleda (oprosti seko ti si izuzetak)
Komentar: Rommel 15.12.2008.

Re: "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA
mogu i profesori, kao ja.........
Komentar: sensei 16.12.2008.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA

Special: "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA "BREZA" I "VUK SAMOTNJAK" PRVI FILMOVI U KOLEKCIJI DIGITALIZIRANIH KLASIKA, MAXTV DIGITEKA
(09.12.2008.)

T-Hrvatski Telekom pokrenuo je zajedno s partnerima Hrvatskim državnim arhivom - Hrvatskom kinotekom, Jadran filmom i Croatia filmom projekt digitalizacije hrvatskih filmskih klasika pod nazivom MAXtv Digiteka.

Cilj projekta je uz pomoć suvremenih tehnologija očuvati hrvatsku filmsku baštinu i omogućiti njenu dostupnost što većem broju korisnika, a prva dva digitalizirana filma su «Breza» Ante Babaje iz 1967. godine te popularni dječji film „Vuk samotnjak“ Obrada Gluščevića iz 1972. godine.

MAXtv Digiteka planirana je kao višegodišnji projekt čiji će rezultat biti kolekcija antologijskih djela hrvatskog filma, restauriranih i digitaliziranih, uz vrhunsku kvalitetu slike. Svi filmovi iz kolekcije bit će dostupni u HD rezoluciji na MAXtv-u, prvoj interaktivnoj digitalnoj televiziji u Hrvatskoj, jednoj od najinovativnijih usluga na domaćem telekomunikacijskom tržištu koja gledatelju omogućava da program prilagodi svojim potrebama i navikama.

Izvorni filmski materijal u digitalnom formatu, i to prilagođen svjetskim standardima (DCI master), bit će doniran Hrvatskom državnom arhivu - Hrvatskoj kinoteci na trajnu pohranu. Ovi filmovi moći će se digitalno prikazivati u kinima širom svijeta.

Osim toga, želja nam je digitalizirane filmove objaviti i u obliku DVD-a te ih donirati obrazovnim ustanovama, odnosno institucijama koje se bave audio-vizualnom edukacijom i popularizacijom filma.

“Projektom MAXtv Digiteka želimo približiti domaću filmsku tradiciju modernom gledatelju. Cilj nam je ostaviti u zalog budućim generacijama iznimnu kolekciju domaćih filmskih klasika. Projektom MAXtv Digiteka T-Hrvatski Telekom proaktivno djeluje na očuvanju hrvatske kulturne baštine potvrđujući još jednom svoju društvenu odgovornost”, kazala je Irena Jolić Šimović, članica Uprave T-Hrvatskog Telekoma i glavna izvršna direktorica za T-Com.

Govoreći o važnosti projekta MAXtv Digiteka, Carmen Lhotka, pročelnica Hrvatske kinoteke, odjela Hrvatskog državnog arhiva, naglasila je da projekt nije samo značajan za filmsku zajednicu nego i za cjelokupnu hrvatsku kulturu. “Nakon procesa digitalizacije korištenje filmskog materijala bit će jednostavnije, a hrvatski klasici će se moći prikazivati u digitalnim kinima svugdje u svijetu”, kazala je Lhotka.

Projekt MAXtv Digiteka realiziran je zahvaljujući velikodušnoj pomoći dviju produkcijskih kuća u sklopu kojih su nastajala ključna ostvarenja hrvatske kinematografije: Jadran filma i Croatia filma.

“U Jadran filmu su tijekom bogate povijesti nastali najznačajniji hrvatski filmovi kojima će, zahvaljujući ovom projektu, biti vraćen prvobitan izgled kakav su imali na premijeri i - što je još značajnije, postat će dostupni i mlađoj publici koja ih možda nije ni imala prigodu gledati”, ustvrdio je Vinko Grubišić, direktor Jadran filma, dok je Suzana Kijuk iz Croatia filma dodala kako se nada da će projektom digitalizacije hrvatskih filmskih klasika biti obuhvaćen što veći broj filmova koji će tako biti sačuvani od zaborava.

Zahvaljujući projektu MAXtv Digiteka klasična ostvarenja sedme umjetnosti su digitalizirana u visokoj rezoluciji te zatim korigirana kako bi se postigao što konzistentniji izgled. Skeniranje filmova, uklanjanje većine oštećenja sa slike, stabilizaciju i korekciju boja kako bi se slika i ton filmova doveli u stanje najbliže onome kakvo je bilo na premijeri, obavili su stručnjaci studija Vizije.

“Uklanjanjem osnovnih nedostataka arhivski je materijal, koji je izvorno snimljen na analognom mediju, postao kvalitetniji i prikladan za korištenje u digitalnom formatu. Uz postupak digitalizacije postiže se kvalitetniji ton i slika te jednostavnije i lakše arhiviranje materijala”, istaknuo je Vedran Perišić, izvršni direktor za upravljanje i razvoj sadržaja T-HT-a, naglasivši kako se u procesu restauracije filma pažnja najviše posvetila korekciji i stabilizaciji boja, restauraciji zvuka te uklanjanju većih oštećenja filmske slike, dok se nije interveniralo kad su u pitanju neka manja oštećenja slike, poput, primjerice, mrlja nastalih još tijekom snimanja zbog zaprljanja objektiva filmske kamere ili pak prirode filmskog materijala (triacetatna filmska vrpca) koji je stariji od 50 godina.

Zamišljeno je da se projekt nastavi ritmom od dva digitalizirana filma godišnje. “Breza” će biti prikazana na svečanoj digitalnoj projekciji u kinu Movieplex u Centru Kaptol u utorak 9. prosinca u 20 sati.

Zahvaljujući ljubaznosti Movieplexa, film „Vuk samotnjak“ prikazan je u subotu 6. prosinca 2008. na humanitarnoj projekciji za djecu iz dječjih domova SOS Dječje selo Lekenik, Dom za djecu Zagreb i Caritas.

Važnost ovog projekta je i suradnja društveno odgovornih sudionika koji stvaraju dodatne vrijednosti i služe javnom dobru ulažući svoje resurse u očuvanje temeljnih vrijednosti hrvatskog društva i kulture.
« povratak Petar Popovski
© 2003 popcorn.hr