VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: CANNES U MOVIEPLEXU

EXTRA SLIKE:
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: CANNES U MOVIEPLEXU

Special: CANNES U MOVIEPLEXU CANNES U MOVIEPLEXU
(15.12.2008.)

OD 7. DO 14. SIJEČNJA 2009.
Od 7. do 14. siječnja 2009. u Movieplexu u Centru Kaptol održat će se revija filmova koji su ove godine bili prikazani na jednom od najprestižnijih filmskih festivala, onom u Cannesu.

Canneski filmski festival , Festival International du Film, ne treba posebno predstavljati. U svojih 61 godinu održavanja izrastao je iz turističke atrakcije u vrlo ozbiljno događanje u filmskom svijetu, a njegove su nagrade postale stvar prestiža i kvalitete i vrlo značajno priznanje svakom autoru.

Za reviju Cannes u Movieplexu odabrano je 14 naslova, uključujući i pobjednika festivala – film Razred (Entre les murs), dobitnika nagrade za najbolju režiju – Tri majmuna (Üç maymun), za najbolji scenarij - Lornina šutnja (Le silence de Lorna), te za najbolji debitantski film – Glad (Hunger). Posebno će zanimanje publike zasigurno probuditi i posljednji film Emira Kusturice, Maradona (Maradona by Kusturica). Riječ je o prvoj projekciji filma ovog redatelja u Hrvatskoj nakon gotovo 15 godina!

Gotovo čitav program sastavljen je od filmova koji će po prvi puta biti predstavljeni hrvatskoj publici. Movieplex će svoja vrata ljubiteljima filma otvoriti čak 48 puta. Naime, svaki je dan revije predviđeno čak 6 projekcija. Prema riječima Denisa Borića, organizatora revije, cilj Cannesa u Movieplexu je omogućiti hrvatskim gledateljima pristup aktualnoj produkciji art filmova. U tom smislu Continental film i Movieplex, uz već tradicionalni Tjedan češkog filma, za iduću godinu planiraju najmanje dvije revije istaknutih art filmova s poznatih festivala – zaključuje Borić.

Na reviji Cannes u Movieplexu bit će prikazani sljedeći filmovi:

RAZRED / ENTRE LES MURS
TRI MAJMUNA / ÜÇ MAYMUN
VALCER S BASHIROM / WALTZ WITH BASHIR
PALERMO SHOOTING / PALERMO SHOOTING
LORNINA ŠUTNJA / LE SILENCE DE LORNA
24 CITY / ER SHI SI CHENG JI
MARADONA / MARADONA BY KUSTURICA
NADZOR / SURVEILLANCE
RUMBA / RUMBA
WENDY I LUCY / WENDY AND LUCY
ODRASLI / LES GRANDES PERSONNES 
GLAD / HUNGER 
PIKANTNE HOLLYWOODSKE PRIČE / WHAT JUST HAPPENED
SNIJEG / SNIJEG


==
RAZRED / ENTRE LES MURS
Francuska
Režija: Laurent Cantet
Scenarij: Laurent Cantet, Robin Campillo, François Begaudeau
Uloge: François Begaudeau
Sinopsis: François je mladi profesor u problematičnoj srednjoj školi. Njegova otvorenost i neposrednost često iznenađuju učenike. Problem nastaje u trenutku kad oni počnu dovoditi u pitanje njegove obrazovne metode...
Nagrade i festivali: Zlatna palma - 2008 Cannes Film Festival, nominacija za najbolji film i najboljeg redatelja – European Film Awards
TRI MAJMUNA / ÜÇ MAYMUN
Turska, Francuska, Italija
Režija: Nuri Bilge Ceylan
Scenarij: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Ercan Kesal
Uloge: Ahmet Rifat Sungar, Hatice Aslan, Yavuz Bingöl, Ercan Kesal
Sinopsis: Kada sitne prijevare prerastu u nastrane laži, jedna obitelj odluči zatvoriti oči pred istinom... Kako bi izbjegli suočiti se s nevoljama i odgovornostima, oni svijesno ignoriraju stvarnost, odbijajući ju gledati, slušati ili pričati o njoj. No, sve i ako glumite tri majmuna, hoće li stvarnost doista nestati?
Nagrade i festivali : Najbolji redatelj - 2008 Cannes Film Festival
VALCER S BASHIROM / WALTZ WITH BASHIR
Izrael, Francuska, Njemačka
Režija: Ari Folman
Scenarij: Ari Folman
Sinopis: Jedne večeri u nekom baru stari prijatelj redatelja Arija Folmana ispriča mu svoju noćnu moru - svake ga noći u snu proganja 26 divljih pasa. Broj zvijeri ponavlja se iz noći u noć. Dvojica prijatelja zaključuju kako to sigurno ima veze s njihovom službom u izraelskoj vojsci ranih osamdesetih za vrijeme rata u Libanonu. Začudo, Ari se ne može sjetiti niti jednog detalja iz tog radzoblja svog života. U želji da razotkrije vlastitu tajnu, odlučuje se posjetiti stare prijatelje i suborce diljem svijeta te razgovarati s njima. Kako Ari prekapa po svojoj prošlosti sve dublje i dublje, sjećanja mu počinju navirati u obliku nadrealnih slika...
Nagrade i festivali: Službena konkurencija - 2008 Cannes Film Festival, European Film Awards, nominacija za Zlatni globus (najbolji strani film)
PALERMO SHOOTING / PALERMO SHOOTING
Njemačka
Režija: Wim Venders
Scenarij: Wim Venders, Norman Ohler
Uloge: Campino, Giovanna Mezzogiorno, Dennis Hopper, Lou Reed
Sinopsis: Finn, fotogaf svjetskog glasa, živi životom na kojem mu mnogi zavide. Vrlo malo spava, mobitel mu ne prestaje zvoniti, a najdraže mu je društvo glazba koja dopire iz slušalica. No kad mu se stvari u životu iznenada otmu kontroli, Finn odluči sve napustiti. Iz Düsseldorfa odlazi u Palermo gdje ga počne proganjati misteriozni ubojica. U tom se trenu Finnu otvara jedan sasvim novi svijet. I nova ljubav...
Nagrade i festivali: Službena konkurencija - 2008 Cannes Film Festival
LORNINA ŠUTNJA / LE SILENCE DE LORNA
Belgija, Francuska, Italija
Režija: Jean-Pierre i Luc Dardenne
Scenarij: Jean-Pierre i Luc Dardenne
Uloge: Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Alban Ukaj, Morgan Marinne, Olivier Gourmet
Sinopsis: U želji da sa svojim dečkom postane vlasnica zalogajnice, Lorna, mlada Albanka koja živi u Belgiji, udružuje se s lokalnim mafijašem Fabiom. Fabio joj priređuje lažno vjenčanje s Claudyjom kako bi dobila belgijsko državljanstvo i mogla se udati za bogatog ruskog mafijaša koji je spreman platiti pravo bogatstvo kako bi se i sam domogao državljanstva. No, da bi taj plan uspio, Fabio mora ubiti Caludyja. Hoće li Lorna uspjeti držati jezik za zubima?
Nagrade i festivali: Najbolji scenarij - 2008 Cannes Film Festival
24 CITY / ER SHI SI CHENG JI
Kina
Režija: Jia Zhangke
Scenarij: Yongming Zhai
Uloge: Lu Liping, Joan Chen, Zhao Tao
Sinopsis: Chengdu dnas. Državna tvornica 420 i radnički gradić zatvaraju se kako bi se oslobodio prostor za kompleks luksuznih stanova nazvan 24 City. Tri generacije, osam osoba. Stari radnici, direktori tvornica i yappiji – od nostalgije za socijalizmom do želje za probitkom – sve su njihove priče isprepletene u kineskoj svakidašnjici.
Nagrade i festivali: Službena konkurencija - 2008 Cannes Film Festival
MARADONA / MARADONA BY KUSTURICA
Španjolska, Francuska
Režija: Emir Kusturica
Scenarij: Emir Kusturica
Uloge: Diego Armando Maradona, Emir Kusturica
Sinopsis: U ovom filmu Kusturica prati nevjerojatnu životnu priču Diega Maradone – sportskog junaka, živuće nogometne legende, posrnulog idola i inspiracije milijunima ljudi. Od Argentine do Napulja, od Kube do Barcelone, od obitelji i prijatelja iz djetinjstva do suigrača i svjetskih vođa (Fidel Castro) – Kusturica prati život ovog izvanrednog čovjeka od njegovih skromnih početaka do dominacije svjetskim nogometom, od tragičnog pada do veličanstvenog povratka. Ovaj je film jedinstveno svjedočenje o živućoj legendi našeg vremena.
Nagrade i festivali: Izvan konkurencije - 2008 Cannes Film Festival
NADZOR / SURVEILLANCE
SAD, Njemačka
Režija: Jennifer Lynch
Scenarij: Jennifer Lynch, Kent Harper
Uloge: Julia Ormond, Bill Pullman, Pell James, Ryan Simpkins
Sinopsis: Dvoje agenata FBI-ja stižu u gradić kako bi istražili višestruko ubojstvo. Tamo sustreću tri svjedoka: nadobudnog policajca, okorjelog narkomana i osmogodišnju djevojčicu. Unakrsnim ispitivanjem agenti otkrivaju da svaki svjedok iznosti različitu verziju dogđaja, prikrivajući pravu istinu... Izvršni producent filma je slavni David Lynch, inače otac redateljice filma.
Nagrade i festivali: Izvan konkurencije - 2008 Cannes Film Festival, Najbolji film - Sitges (Catalonian International Film Festival)
RUMBA / RUMBA
Francuska, Belgija
Režija: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy
Scenarij: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy
Uloge: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy, Philippe Martz
Sinopsis: Fiona i Dom dijele strast prema latinoameričkim plesovima. Vikendom sudjeluju na regionalnim plesnim natjecanjima,a kuća im je puna trofeja. Jedne večeri, nakon pobjede na plesnom natjecanju, skrenu s ceste kako bi izbjegli samoubojicu i zabiju se autom u zid. Fiona izgubi nogu, a Dom pamćenje. Kroz svoje novostečene hendikepe, gomilu slapstick gegova i niz cirkusarija, par shvaća da u njihovoj tragičnoj situaciji sve vrvi od komedije. Padaju, vraćaju se na noge, ponovno padaju, opet se uspravljaju i opet padaju. Rumba je film o optimizmu i humoru kojim se može prebroditi nesreća.
Nagrade i festivali: Tjedan kritike - 2008 Cannes Film Festival, Najbolji film – 2008 Zagreb Film Festival
WENDY I LUCY / WENDY AND LUCY
SAD
Režija: Kelly Reichardt
Scenarij: Kelly Reichardt, Jon Raymond
Uloge: Michelle Williams, Will Oldham, Will Patton, John Robinson
Sinopsis: Wendy sa svojim psom Lucy putuje na Aljasku u nadi da će radom u lokalnoj tvornici za preradu ribe zaraditi nešto novaca. Kad joj se u Oregonu pokvari auto, ostane bez novaca i prisiljena je suočiti se s nizom nevjerojatnih prepreka... Jednu od važnijih uloga u filmu glumi ljubimac zagrebačke koncertne publike - Will Oldham, poznatiji kao Bonnie "Prince" Billy.
Nagrade i festivali: Un Certain Regard - 2008 Cannes Film Festival
ODRASLI / LES GRANDES PERSONNES 
Francuska, Švedska
Režija: Anne Novion
Scenarij: Anna Novion, Béatrice Colombier, Mathieu Robin
Uloge: Anaïs Demoustier, Judith Henry, Jean-Pierre Darroussin, Lia Boysen
Sinopsis: Svake godine Albert svojoj kćerki za rođendan poklanja put u jednu europsku zemlju. Za svoj 17. rođendan, ona bira Švedsku kako bi pronašla blago čuvenog vikinga Johanesa Oberga. U kući koju su u Švedskoj iznajmili žive Anika i Kristin. Nespojivi četverac odlučujese živjeti zajedno, što se Albertu nimalo ne sviđa, ali Jeanne čini sretnom. Prinudni suživot uzdrmat će njihova uvjerenja i zablude i natjerat će ih da razmisle o svojim životima. Svi će se promijeniti, suočiti se s demonima iz prošlosti i otkriti neočekivane osjećaje...
Nagrade i festivali: Tjedan kritike - 2008 Cannes Film Festival
GLAD / HUNGER GLAD
Velika Britanija
Režija: Steve McQueen
Scenarij: Enda Walsh, Steve McQueen
Uloge: Michael Fassbender, Liam Cunningham
Sinopsis: 1981. godina, zatvor Mase u Sjevernoj Irskoj. Zatvorenici iz ozloglašenog bloka H protestiraju jer ne žele nositi standardne zatvorske uniforme i žele da im se prizna status političkih zatvorenika. Kako prosvjed ne daje nikave rezultate, jedan od zatočenih članova IRA-e, Bobby Sands, odlučuje promijeniti smjer prosvjeda te počinje štrajk glađu, odbijajući jesti dok irske vlasti ne priznaju IRA-u kao legitimnu političku organizaciju.
Nagrade i festivali: Najbolji debitantski film (Caméra d'or) - 2008 Cannes Film Festival, Otkriće godine - European Film Awards, Gucci Prize – 2008 Venice Film Festival
PIKANTNE HOLLYWOODSKE PRIČE / WHAT JUST HAPPENED
SAD
Režija: Barry Levinson
Scenarij: Art Linson
Uloge: Robert De Niro, Bruce Willis, John Turturro, Sean Penn, Robin Wright Penn, Stanley Tucci
Sinopsis: Dva tjedna u životu filmskog producenta Bena čija je karijera u silaznoj putanji. Dok pokušava vratiti staru slavu teško izlazi na kraj s kćerkom tinejdžerkom koja prebrzo odrasta, nekolicinom bivših žena te nekoliko Holywoodskih faca. Čini se da svi oni imaju samo jedan cilj – zagorčati mu život.
Nagrade i festivali: Izvan konkurencije - 2008 Cannes Film Festival
SNIJEG / SNIJEG
Bosna i Hercegovina, Njemačka, Francuska, Iran
Režija: Aida Begić
Scenarij: Aida Begić, Elma Tataragić
Uloge: Zana Marjanović, Jasna Ornela Bery, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, Emir HadžihafizbegovićSinopsis: Bosna, 1997. Četiri žene, dvije bake, četiri djevojčice, djed i dječak žive u ratom razrušenom selu Slavno. Od stotinjak stanovnika ovog sela, oni su jedini preživjeli. Razapeti između svog života i smrti svojih najbližih, Slavni su se našli u svijetu između neba i zemlje, svijetu u kojem je prisutno i ono što naizgled nije tu. Sa prvim snijegom selo biva potpuno izolirano, a životi stanovnika u opasnosti. Dva poslovna čovjeka nenadano dolaze u selo zahtjevajući od stanovnika da ga napuste nudeći im novac zauzvrat. Seljani se suočavaju sa dilemom: prihvatiti ponudu koja bi im mogla spasiti živote ali uništiti duše?
« povratak Zoran Žmirić
© 2003 popcorn.hr