VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KRONOLOGIJA - HRVATSKI FILM 2008.

KOMENTARI:

Re: KRONOLOGIJA - HRVATSKI FILM 2008.
Prosinac, 2008 - Otvoreno Art kino u Rijeci - i nakon višegodišnjih pokušaja u HKD - Rijeka dobiva svoju kinoteku na prostoru bivšeg kina Croatia
Komentar: Rommel 22.12.2008.

Re: KRONOLOGIJA - HRVATSKI FILM 2008.
svakako rommel, ubacit cu ovo
Komentar: Gand 22.12.2008.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: KRONOLOGIJA - HRVATSKI FILM 2008.

Special: KRONOLOGIJA - HRVATSKI FILM 2008. KRONOLOGIJA - HRVATSKI FILM 2008.
(21.12.2008.)

Objavljujemo kronologiju najvažnijih događaja u svezi s hrvatskim filmovima i njihovim nastupima na festivalima u 2008.

SIJEČANJ
PALM SPRINGS, 15. siječnja - Hrvatskom filmu "Armin" autora Ognjena Sviličića je na 19. Međunarodnom filmskom festivalu u Kaliforniji, dodijeljena nagrada kritike FIPRESCI za najbolji strani film, u konkurenciji
53 filma kandidata za ovogodišnju nagradu Oscar.
KOPRIVNICA, 15. siječnja - Projekcijom filma "Harrisonovo cvijeće" počeo Prvi festival ratnog igranog filma na kojem je u tri dana prikazano 13 filmova. Organizator festivala je Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke i Pučko otvoreno učilište.
ZAGREB, 18. siječnja - Potpisivanjem ugovora s Ministarstvom kulture s radom je počeo Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) koji prenošenjem nadležnosti s područja filmske djelatnosti s Ministarstva kulture na HAVC donosi novi sustav financiranja hrvatskog filma.
ZAGREB, 22. siječnja - Dokumentarni film "Ključ sreće", o jednom od najvećih hrvatskih likovnih umjetnika Ivanu Rabuzinu premijerno prikazan u Muzeju Mimara. Film je nastao u koprodukciji Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti i Hrvatske televizije.
ZAGREB, 25. siječnja - Projekcijom filma "Požuda, oprez" Anga Leeja ponovno je otvoreno kino "Europa", jedno od najstarijih zagrebačkih kina, čiji je program posvećen filmovima koji se najčešće ne prikazuju u komercijalnim kinima, tzv. multipleksima. "Europa" je otvorena nakon uspješne akcije "Daj mi kino!" protiv zatvaranja tog kina, koju su organizirali Hrvatski filmski savez i Zagreb film festival.

VELJAČA
BERLIN, 7. veljače - Na Berlinskom filmskom sajmu, u okviru 58. Berlinalea koji se održao od 7. do 17. veljače, predstavili su se hrvatski filmovi "Živi i mrtvi", "Pjevate nešto ljubavno", "Sve džaba" i "Kino Lika".
ZAGREB, 7. veljače - Film "Živi i mrtvi" Kristijana Milića, laureat prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, premijerno je prikazan u Zagrebu. Prvi Milićev cjelovečernji film snimljen je prema istoimenom romanu Josipa Mlakića, koji je i scenarist filma. Film je ostvaren u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji, HRT-a i Federalne televizije.
ZAGREB, 8. veljače - Na petom Festivalu filma o ljudskim pravima do 13. veljače prikazano četrdesetak igranih, dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih filmova, a posebna gošća festivala bila je njemačka redateljica i teoretičarka Hito Steyerl.

OŽUJAK
ZAGREB, 1. ožujka - Nagradu "Veliki pečat" u međunarodnoj konkurenciji 4. međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, osvojio je američki film "Rat/Ples" Seana Finea i Andree Nix Fine, a u regionalnoj kosovski "Vjenčanja i pelene" Antonete Castrati Cooper Johnson i Caseya Coopera Johnsona. Na ZagrebDoxu, koji se održao od 25. veljače prikazano je oko 140 filmova iz 30-tak zemalja.
VINKOVCI, 6. ožujka - Projekcijom filma "Revolution rock" o britanskoj grupi "The Clash" počeo drugi Festival dokumentarnog rock-filma, na kojem je prikazano 17 filmova iz šest zemalja. Za najbolji film festivala izabran je "Edo Maajka - Sevdah o rodama" Silvija Mirošničenka .
EDINBURGH, 28. ožujka - U prestižnoj filmskoj ustanovi Filmhouse tijekom tri dana po prvi put se u Škotskoj predstavila hrvatska kinematografija, suvremeni igrani i klasični animirani filmovi.
ZAGREB, 29. ožujka - Veliku nagradu 17. Dana hrvatskog filma osvojio je eksperimentalni film "Manire čine čovjeka - ručak" Ane Hušman. U konkurenciji ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, koji su počeli 25. ožujka bila su 123 filma. Isti film Ane Hušman dobio i nagradu publike te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji eksperimentalni film.

TRAVANJ
ZAGREB, 8. travnja - Premijerno prikazan film "Moram spavat' anđele" Dejana Aćimovića, nostalgična drama smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća. Aćimovićev film je na festivalu u Puli Nataši Dorčić donio Zlatnu arenu za glavnu ulogu i Olgi Pakalović za najbolju sporednu žensku ulogu.
ZAGREB, 10. travnja - U povodu 87. rođendana hrvatskog umjetnika Ivana Rabuzina u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti predstavljena knjiga "Rabuzin, Bio-bibliografija", prikazan dokumentarni film o njemu "Ključ sreće" i otvorena izložba s njegovim djelima iz fundusa muzeja.
ZAGREB, 17. travnja - Predstavljena knjiga Ive Škrabala "Hrvatska filmska povijest", jezgroviti sažetak dvije prethodne Škrabalove knjige o povijesti hrvatske kinematografije.
LECCE, 20. travnja - Film Kristijana Milića "Živi i mrtvi" dobio je nagradu publike na 9. festivalu europskoga filma u talijanskom Lecceu. Taj je film ranije nagrađen na Festivalu filmske kamere u Bitoli ("Zlatna kamera" za najbolji film), beogradskom FESTU (pobjeda u regionalnoj konkurenciji) te na Festivalu mediteranskog filma u Maroku.

SVIBANJ
CANNES, 14. svibnja - Na filmskom sajmu koji se održava usporedo s filmskim festivalom, predstavila se i hrvatska kinematografija. Uz informacije o hrvatskoj kinematografiji te katalog s podacima o recentnoj hrvatskoj produkciji, u okviru sajma prikazani su filmovi "Kino Lika" Dalibora Matanića, "Nije kraj" Vinka Brešana, "Ničiji sin" Arsena Antona Ostojića te "Tri priče o nespavanju" Tomislava Radića.
ZAGREB, 18. svibnja - Otvoren sedmodnevni Subversive Film Festival, posvećen 40. obljetnici revolucionarne 1968. Na festivalu se prikazalo četrdesetak filmova nadahnutih studentskim i radničkim pobunama 1968.
ZAGREB, 27. svibnja - Premijerno prikazan film Vinka Brešana "Nije kraj" u hrvatsko-srpskoj koprodukciji. To se ostvarenje temelji na dvije drame Mate Matišića "Žena bez tijela" i "Sinovi umiru prvi".
SPLIT, 27. svibnja - Otvoren Prvi festival mediteranskog filma, a na njemu je do 31. svibnja prikazano 11 dugometražnih i pet kratkometražnih filmova.
POŽEGA, 31. svibnja - Grand prix 16. Hrvatskog festivala jednominutnog filma, koji se održao od 29. svibnja, osvojio je film "Xique xique" autora Luyza Pereira i Matthiasa Nigmanna iz Brazila koji je izabran je u konkurenciji 60 filmova iz 26 zemalja.

LIPANJ
ZAGREB, 5. lipnja - Britanski film "Sestre Pearce" Luisa Cooka osvojio je Veliku nagradu 18. kratkometražnog Svjetskog festivala animiranog filma "Animafesta". Na festivalu je od 31. svibnja prikazano više od 500 kratkometražnih filmova sa svih šest kontinenata, a u konkurenciji je sudjelovalo njih 218.
ANNECY, 16. lipnja - Animirani filmovi "Ona koja mjeri" Veljka Popovića i "Morana" Simona Bogojevića Naratha nagrađeni su na Svjetskom festivalu animiranog filma u francuskom gradu Annecyju. Popovićev film "Ona koja mjeri" dobio je nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI), a Narathov film "Morana" posebnu nagradu žirija za kratkometražni film. To je prvo priznanje domaćem filmu na tom uglednom festivalu nakon više od 25 godina.
DUBROVNIK, 27. lipnja - Na filmskom festivalu Libertas do 2. srpnja prikazano 50-ak nezavisnih filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta u kategorijama cjelovečernjeg dokumentarnog i kratkog filma, a poseban program bio je posvećen kinematografiji Kube. Najboljim dugometražnim filmom proglašen je njemački film "Na rubu očaja" Fatiha Akina.
MUENCHEN, 28. lipnja - Hrvatski film "Moram spavat, anđele" redatelja Dejana Aćimovića je na Muenchen Film Festivalu u konkurenciji 237 filmova iz cijeloga svijeta proglašen najboljim po ocjeni publike.

SRPANJ
RABAT, 2. srpnja - Film "Armin" redatelja Ognjena Sviličića nagrađen za režiju na međunarodnom filmskom festivalu u Rabatu u Maroku koji se održavao od 21. do 30. lipnja.
VUKOVAR, 13. srpnja - Najboljim dugometražnim igranim filmom na 2. vukovarskom filmskom festivalu, podnaslovljenom i kao festival podunavskih zemalja, proglašen je film madžarskog redatelja Bele Paczolaya "Pustolovi". Na festivalu, koji je otvoren 9. srpnja prikazan je 51 domaći i strani film.
PULA, 18. srpnja - Otvoreno obnovljeno kino "Zagreb", preimenovano u "Valli" po prezimenu glumice Alide Valli, rođene Puljanke, filmske dive koja je sudjelovala u stvaranju nekih od vrhunaca svjetske kinematografije.
DESINIĆ, 20. srpnja - Glavnu nagradu 6. Tabor Film Festivala osvojio je mađarski film "Pojas za spašavanje" redatelja Tomeka Duckia. Nagradom "Veronikina lubanja" u domaćoj konkurenciji nagrađen je animirani film Veljka Popovića "Ona koja mjeri".
PULA, 26. srpnja - Film "Ničiji sin" Arsena Antona Ostojića dobio je Veliku zlatnu arenu za najbolji film na ovogodišnjemu 55. festivalu igranog filma u Puli, a po glasovima publike "Zlatna vrata Pule" osvojio je film "Nije kraj" redatelja Vinka Brešana. Ostojićev film osvojio je još pet "Arena", za režiju, za glavnu mušku ulogu (Alen Liverić), za specijalne efekte (Drago Poldrugač i Marko Poldrugač), za ton (Damir Ključarić i Blaž Andračić) i za glazbu (Mate Matišić) te nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara. U nacionalnom programu festivala od 19. do 26. srpnja prikazano je osam filmova.

KOLOVOZ
MOTOVUN, 1. kolovoza - Nagradu za najbolji film 10. motovunskog filmskog festivala "Propeler Motovuna" dobio je meksičko-francusko-nizozemski film "Tiho svjetlo", redatelja Carlosa Reygadasa. Na festivalu, otvorenom 28. srpnja, prikazano je više od stotinu filmova, a popratni program festivala bio je posvećen 100. obljetnici ruske kinematografije.
ZAGREB, 15. kolovoza - Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je umro veliki hrvatski filmski umjetnik, direktor fotografije mnogobrojnih igranih filmova i predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja, Tomislav Pinter (Zagreb, 1926. ). Za svoj rad osam je puta nagrađivan na Pulskom filmskom festivalu.
SARAJEVO, 23. kolovoza - Film "Buick Riviera" hrvatskog redatelja Gorana Rušinovića proglašen je najboljim na 14. Sarajevo Film Festivalu, a Leon Lučev i Slavko Štimac podijelili su nagradu za najboljeg glumca za uloge koje su ostvarili u tom filmu. Na tom su festivalu od 15. do 23. kolovoza prikazana 174 filma iz 32 zemlje.

RUJAN
SISAK, 3. rujna - Premijerno prikazan igrani film "Ničiji sin" redatelja Arsena Antona Ostojića, nagrađen sa šest zlatnih arena na Pulskom filmskom festivalu. Taj je film u rujnu Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo za hrvatskoga kandidata za nagradu Oscar.
GOSPIĆ, 20. rujna - Premijerno prikazan igrani film Dalibora Matanića "Kino Lika", nastao prema istoimenoj knjizi Damira Karakaša. Matanićev film nastao je u hrvatsko-bosanskoj koprodukciji, a ove je godine sudjelovao u konkurenciji više inozemnih filmskih festivala. Na Pulskom festivalu film Nada Gaćešić-Livaković za ulogu u tom filmu osvojila je Zlatnu arenu za sporednu žensku ulogu, a glumica Areta Ćurković proglašena je najboljom debitanticom.
SPLIT, 20. rujna - Nagradu za najbolji dugometražni film 13. Split Film Festivala, na kojem je od 13. rujna prikazano sto filmova, osvojio je film "Pjev ptica" španjolskog redatelja Alberta Serrea, a u kategoriji kratkometražnog film "Tutkijat" finskog redatelja Anssija Casitonnija.
ZAGREB, 27. rujna - Nizozemski film "Glasno", njemački "Iz nutrine" i francuski "U izgradnji" dobitnici su triju glavnih nagrada Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa "25 FPS", u sklopu kojeg je od 23. rujna bilo prikazano više od stotinu filmova, od čega 41 u konkurenciji.

LISTOPAD
ZAGREB, 9. listopada - Hrvatski audiovizualni centar je na natječaju za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2008. odabrao 71 kratkometražni igrani, dokumentarni, alternativni i animirani film, koji će se sufinancirati s nešto više od osam milijuna kuna.
KAIRO, 24. listopada - Nagrada za najbolji animirani film na međunarodnom filmskom festivalu "12 Ismailia International festival for Documentary & Short films" u Egiptu, pripala je filmu Vladimira Tadeja "Zakaj sam pevca razapel", a film Darka Bakiže "Homo Volans" osvojio je nagradu žirija u natjecanju kratkog eksperimentalnog filma.
ZAGREB, 25. listopada - Nagradu Zlatna kolica ovogodišnjeg Zagreb film festivala za najbolji dugometražni film dobio je belgijsko-francuski film "Rumba" redateljskog trojca Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy. Od 19. listopada za nagrade se natjecalo pedesetak filmova, a ukupno ih je bilo prikazano više od osamdeset u raznim programima.
ZAGREB, 28. listopada - Premijerno je prikazan film Zrinka Ogreste "Iza stakla", koji je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za najbolju žensku glavnu ulogu (Jadranka Đokić) i za najbolju kameru (Davorin Gecl), dok je na festivalu u Motovunu proglašen najboljim po izboru publike. Sudjelovao je i na festivalu u Karlovym Varyima, te dobio poziv za gostovanje u glavnom programu festivala u Kairu.

STUDENI
ZAGREB, 14. studenog - Hrvatski audiovizualni centar objavio je rezultate natječaja za sufinaciranje filmske proizvodnje u 2008. u kategorijama dugometražnog igranog, dugometražnog debitantskog filma te filmskih koprodukcija. S ukupno 27 milijuna 850 tisuća kuna sufinacirat će se 17 projekata od čega čak osam debitantskih.
ZAGREB, 22. studenog - Na 4. One Take Film Festivalu - festivalu filmova snimljenih u jednom kadru, koji se održao od 20. studenog, pobijedio je australski film "7:23" redatelja Briana Liena. Gost festivala bio je jedan od najznačajnijih art-redatelja današnjice Meksikanac Carlos Reygadas.

PROSINAC
ZAGREB, 2. prosinca - Premijerno prikazan film redatelja Tomislava Radića "Tri priče o nespavanju", drama s tri isprepletene životne priče čiji se protagonisti u Hrvatskoj i Španjolskoj suočavaju sa samoćom i razočaranjima.
BRUXELLES, 6. prosinac - Film "Armin" redatelja Ognjena Sviličića dobio je Grand Prix 10. festivalu Mediteranskog filma, koji se održao od 28. studenoga do 5. prosinca u Bruxellesu.
ZAGREB, 10. prosinca - Projekt digitalizacije hrvatskih filmskih klasika pokrenuli su T-H Telekom, Hrvatski državni arhiv - Hrvatska kinoteka, Jadran film i Croatia film, s ciljem očuvanja hrvatske filmske baštine. Prva dva digitalizirana filma u tom projektu su "Breza" Ante Babaje te "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića.
RIJEKA, 18. prosinca - Otvoreno Art kino u Rijeci - i nakon višegodišnjih pokušaja u HKD - Rijeka dobiva svoju kinoteku na prostoru bivšeg kina Croatia
« povratak Zoran Žmirić
© 2003 popcorn.hr