VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: DORF 2009

KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: DORF 2009

Special: DORF 2009 DORF 2009
(08.02.2009.)

Festival dokumentarnog rock filma – DORF '09 održati će se, po prvi put istovremeno, u 2 grada: od 5. do 8. ožujka 2009. u Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić' u Vinkovcima, te u Domu mladeži u Županji. Na ovogodišnjem Festivalu bit će prikazani dokumentarni glazbeni filmovi iz 10 zemalja.

Festival će u Vinkovcima 05.03. otvoriti dokumentarac „Gogol Bordello Non Stop“ Margarite Jimeno, koja je 6 godina kamerom pratila gypsy punkere u nevjerojatnoj akciji i zabilježila impresivne kadrove, te „Dečko sa strane“ Marine Jurišić, kratki film najmlađe sudionice DORF festivala, talentirane autorice ponikle u Studiju SKIG iz Gunje.

Otvorenje u Županji 06.03. će uz navedene naslove ponuditi i film o radu MKC Županja.

Među 20 naslova iz deset zemalja, u programu trećeg DORF-a nalaze se i nagrađivani filmovi o heavy metalu „Metal:A Headbanger's Journey“ i „Global Metal“ kanadskog autorskog dvojca Scot McFadyen i Samm Dunn – poslastica ne samo za ljubitelje heavy metala. Hrvatska premijera ova dva filma trebala bi privući mnoge (film o heavy metal legendama Iron Maiden koji se upravo najavljuje djelo je upravo ovog dvojca). Za ljubitelje glazbenih underground legendi, nova epizoda DORF serije Tajna povijest rocka je izvrstan film Dione Newton, u BBC produkciji, o Mark E.Smithu i njegovim The Fall. Početak suradnje s kultnom američkom izdavačkom kućom Target Video koja u svom katalogu ima ponajbolju arhivu američkog punka (rani snimci The Cramps, Dead Kennedys, Iggy Pop…)bit će s filmom o grupi Flipper.

Maštovita tehnička rješenja i strast prema glazbi obilježja su sve zanimljivijeg fenomena one-man bandova, za sve koji to vole nezaobilazni must see je briljantni „One man in the band“ Adam Clitheroea, iz Engleske.

Korejski film „Two-eyed Ireland“ Lim Jin-Pyunga prvi je film iz suradnje DORF-a sa srodnim azijskim festivalima, čija dokumentarna produkcija zadnjih godina ruši sve rekorde.

Filmovi „Dub echoes“ brazilskog autora Brune Natala o povijesti tog zanimljivog efekta i „Put the needle on the record“ Jasona Rema o house/plesnoj glazbi primjer su modernog dokumentarnog filma, s pažljivo biranim sugovornicima i sjajnim soundtrackom.

Regionalna produkcija ove godine predstavljena je sa 10 filmova i to u kategorijama „Etno DORF“ – filmovi o Olahu Vinceu, Cinkušima, slovenskim harmonikašima, Teta Lizi, te uz uratke koji prate naše najveće glazbene zvijezde ili se pak osvrću na događaje i karijere koje su ušle u glazbene legende, poput „Kao da je bilo nekad“ Dušana Vesića o EKV, kontroverzni LET 3 „Živa pička“, Radislava Jovanovića – Gonza ili premijera mladog Mirka Duića „Arsen – brod u boci“, o Arsenu Dediću.

Uz filmove, bit će prikazana i 2 izbora video-spotova: spotovi Hladnog Piva i spotovi nezavisne produkcije u izboru Irene Mihalinec (Formalin dizajn studio)u kojem ćemo, po prvi put u Hrvatskoj, prikazati isječke iz urnebesnih nastupa legende stand-up komedije Bill Hicksa, a koji se odnose na glazbenu industriju!

Svaki dan će poslije projekcija biti organizirani i koncerti u središtu grada, u Vanilla Clubu: 05.03. – Radikal Dub Kolektiv, 06.03. – Small House Brown HARP ATTACK! i 07.03. – Hladno Pivo.
U Županji na otvorenju 06.03. sviraju Sheitans.

Natječaj za radionicu sviranja usne harmonike je otvoren do 20.veljače, o čemu više pročitajte na službenoj stranici Festivala.

Vinkovačka televizija, glavni medijski pokrovitelj, snimat će i svakodnevno emitirati festivalske kronike.

Festival dokumentarnog rock filma - DORF '09 organizira Udruga ljubitelja filma 'Rare' iz Vinkovaca, u suradnji s Gradskim poglavarstvom Vinkovaca, Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradskim kazalištem „Joza Ivakić“ i MKC Županja.

Više detalja o cijeni ulaznica, kompletnom rasporedu projekcija i događanja te ostalim pojedinostima potražite uskoro na službenoj stranici Festivala.

POPIS FILMOVA U PROGRAMU

o DUB ECHOES (Bruno Natal, Brazil) - 74'
o GOGOL BORDELLO NON STOP (Margarita Jimeno, SAD) - 87'
o METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY (S.Dunn, S.McFadyen, Kanada) - 96'
o GLOBAL METAL (S.Dunn, S.McFadyen, Kanada) - 93'
o KIKE TURMIX (Roger Sommerseth, Norveška) - 44'
o ONE MAN IN THE BAND (Adam Clitheroe, Engleska) – 83'
o PUT THE NEEDLE ON THE RECORD (Jason Rem, SAD) – 83'
o TWO-EYED IRELAND (Lim Yin-Pyung, R.Koreja) – 63'
o THE FALL – Wonderful and frightening world of M. E.Smith (D.Newton, Engleska) – 60'
o FLIPPER LIVE (Joe Rees, SAD) – 71'
o OLAH VINCE – Na ničijoj zemlji (Miro Karadžić, Srbija) – 29'
o THE CINKUŠI (Ljiljana Šišmanović, Hrvatska) – 27'
o TETA LIZA (Branko Ištvančić, Hrvatska) – 30'
o HARMONIKARJI (D.Moravec, L.Matek, Slovenija) – 55'
o LET 3 ŽIVA PIČKA (Radislav Jovanov Gonzo, Hrvatska) – 130'
o KAO DA JE BILO NEKAD (Dušan Vesić, Srbija) – 82'
o DIRTY OLD FESTIVAL (Vjeran Pavlinić, Hrvatska) – 37'
o ARSEN – Brod u boci (Mirko Duić, Hrvatska)- 48'
o DEČKO SA STRANE (Marina Jurišić, Hrvatska)- 13'
o BADMINGTONS DOC. (Jane Altiparmakov, Makedonija)- 39'
« povratak Zoran Žmirić
© 2003 popcorn.hr