VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: 81. OSCAR 2009.

EXTRA SLIKE:
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: 81. OSCAR 2009.

Special: 81. OSCAR 2009. 81. OSCAR 2009.
(23.02.2009.)

Britansko-indijski film "Milijunaš s ulice", nadahnuta, dirljiva priča o siromašnom mladiću iz Mumbaija koji sudjeluje na TV kvizu kako bi pronašao izgubljenu ljubav, u nedjelju je uz nagradu za najbolji film osvojio još sedam Oscara na 81. dodjeli nagrada Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti u Los Angelesu.

Mali film, koji je zamalo završio na DVD-u bez kino-distribucije u SAD-u kad mu je distributer otišao u stečaj, spašen je zahvaljujući kući Fox Searchlite koja ga je pretvorila u pobjednika ovogodišnje sezone američkih filmskih nagrada, od Zlatnih globusa, preko odličja profesionalnih udruga glumaca, redatelja i scenarista, do završnog trijumfa na dodjeli Oscara.

Osvajanjem osam Oscara od 10 nominacija, uključujući i jednu dvostruku za originalnu pjesmu gdje je sam sebi konkurirao, "Milijunaš" je ukazao i na bljedilo prošlogodišnje produkcije Hollywooda, kojem su nagrade uglavnom donijele glumačke kreacije. Primajući Oscara, okružen s desecima protagonista filma na pozornici, producent Christian Colson rekao je da je "Milijunaš" bio "izvanredno putovanje".

"Na početku nismo imali novaca, nismo imali zvijezde ni snage, ničega, osim scenarija i redatelja genija. Jedino smo imali strast i vjerovanje, a naš film pokazuje da kad imate te dvije stvari, imate sve", rekao je Colson.

"Milijunaš" je ostale Oscare osvojio za najboljeg redatelja Britanca Dannyja Boylea, najbolji adaptirani scenarij Simona Beaufoyja, glazbu A.R. Rahmana, pjesmu - "Jai Ho", koautora A.R. Rahmana, kameru Anthonyja Doda Mantlea te za montažu i zvuk.

Glavni konkurent "Milijunaša", film "Čudnovati slučaj Benjamina Buttona", nominiran u čak 13 kategorija, očekivano je podbacio, osvojivši samo tri manje važna Oscara - za masku, vizualne efekte i scenografiju.

Sean Penn osvojio je Oscara za najboljeg glumca u filmu "Milk", priči o ubijenom kalifornijskom aktivistu za prava homoseksualaca. Glasače Američke filmske akademije Penn je u šali nazvao "komunistima, ljubiteljima homoseksualaca i ništarijama", zahvalivši se Akademiji za nagrađivanje njegove dirljive interpretacije Harveyja Milka. Dok njegova supruga Robin Wright Penn nije krila suze, on je prozvao one koji su u Kaliforniji nedavno glasovali za "Prijedlog 8", kojim se zabranjuju homoseksualni brakovi, rekavši da "svi trebamo imati ista prava".

Penn je odao priznanje favoritu u svojoj kategoriji, Mickeyju Rourkeu, zvijezdi filma "Hrvač", riječima "pozdravljam tvoje uzdizanje, ti si mi brat".

Rourke, koji je smatran jednim od neupitnih favorita za nagradu, u novinarskim je krugovima proglašen gubitnikom večeri, a čak su se pojavile bojazni da će zbog toga opet potonuti u nekom od svojih brojnih poroka.

Kate Winslet nagrađena je Oscarom za najbolju glumicu za film "Žena kojoj sam čitao", gdje glumi bivšu čuvaricu konclogora u ljubavnoj vezi s adolescentom, što je bila njezina šesta nominacija i prvi Oscar, pa ne čudi da nije uspjela suspregnuti emocije.

"Lagala bih kad bih rekla da nisam ovaj govor pripremila prije. Mislim da sam počela s osam godina pred zrcalom u kupaonici, a ovo (Oscar) je bila bočica šampona. Sada više nije". Onda je pozvala oca da joj zazviždi kako bi znala da je u publici, mahala mu i rekla da ga voli. Podigla je Oscara i rekla producentima filma, pokojnom Anthonyju Mingheli i Sydneyju Pollacku, da je to "za njih".

Australac Heath Ledger u nedjelju je postao drugi glumac u povijesti Oscara, koji je posthumno dobio nagradu Američke filmske akademije. Ledger, koji je umro u New Yorku u siječnju 2008. u 28. godini od predoziranja lijekovima, nagrađen je Oscarom za sporednog glumca za izvedbu Jokera u zadnjem nastavku Batmanu, "Vitezu tame".

Prije njega, Oscara je posthumno dobio drugi Australac, Peter Finch, 1976. godine za "TV mrežu".

Oscara su u ime tragično preminulog glumca primili njegov otac Kim, majka Sally Bell i sestra Kate.

Sally Bell Ledger je kazala kako je njezin sin bio "suosjećajna i velikodušna" osoba, koja je unijela uzbuđenje i nadahnuće u njihove živote, ta da su "shrvani počašću i poštovanjem koji su mu ukazani tom nagradom". Dok su članovi obitelji Ledger zahvaljivali na Oscaru, kamere su u u publici prikazale mnoge kolege glumce suznih očiju.

"Vitez tame" dobio je Oscara i za montažu zvuka.

Penelope Cruz osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu "Vicky Cristina Barcelona."

Primivši svojeg prvog Oscara, Cruz je odala priznanje scenaristu i redatelju filma Woodyju Allenu i španjolskom redatelju Pedru Almodovaru, ističući kako joj je on dao neke od njezinih najboljih uloga, te se zahvalila "svima koji su joj pomogli od početka".

Za najbolji film izvan engleskog govornog područja, Oscara su dobili japanski "Odlasci", što je proglašeno jednim od iznenađenja večeri.

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film dobio je "Man on wire", a za kratkometražni dokumentarni "Smile Pinki".

Oscarom za kratki igrani film nagrađen je njemački "Spielzeugland" (Zemlja igračaka).

Oscar za najbolji originalni scenarij pripao je filmu "Milk".

Oscar za najbolji dugometražni animirani film pripao je filmu "WALL-e", a za kratki animirani za "La Maison en Petits Cubes".

Film "The Dutchess" nagrađen je Oscarom za najbolju kostimografiju.
Dok hollywoodska elita okupljena u Kodak Theatreu nije baš pokazivala oduševljenje trijumfom indijskog filma u svojem 'dvorištu', s ovacijama i dizanjem na noge pozdravili su dobitnika humanitarne nagrade Jean Hersholt - komičara Jerrya Lewisa (82).

Komičar Eddie Murphy, koji je glumio u 'remakeu' jednog od Lewisovih najvećih hitova "Šašavom profesoru", opisao ga je kao komičarskog genija predajući mu nagradu.

Jerry Lewis poznat je kao neumorni aktivist za prikupljanje donacija za liječenje mišićne distrofije, prikupivši više od dvije milijarde dolara, većinom akcijama s telefonskim pozivima.

Dinamičnosti ovogodišnje dodjele Oscara, pridonijelo je ograničenje govora u kojima su dobitnici zahvaljivali na nagradama u 45 sekundi, što je višestruke dobitnike u nekim kategorijama nagnalo na sprinterske govore zahvale u trajanju od 10 do 15 sekundi.

Voditelj dodjele, australski glumac, plesač i zabavljač Hugh Jackman oduševio je publiku s uvodnom točkom, za koju je rekao da ju je zbog štednje pripremio u garaži. Izveo je pjesmu u kojoj je kroz različite glazbene stilove opisao ovogodišnjih pet kandidata za najbolji film, uz improvizirane kulise "kućne izrade". U jednom je trenutku iz prvog reda publike na pozornicu doveo glumicu Anne Hathaway, koja mu se pridružila u napjevu o filmu "Frost/Nixon".

Duhovito je primijetio kako ovogodišnji Oscar ima "široki raspon" među nominiranima poput Engleskinje koja glumi nacističku čuvaricu logora i slično, dok on kao "Australac koji glumi Australca u filmu Australija" mora biti voditelj.

Pritisnuti zahtjevima nositelja prijenosa, tv mreže ABC, da zaustave pad gledanosti koji iz godine u godinu prati dodjelu Oscara, producenti ovogodišnje dodjele za misao vodilju imali su "iznenađenje" u čemu su u dobroj mjeri i uspjeli. Pozornicu u retro stilu krasilo je tisuće kristala Swarovski koji su visili sa stropa.
« povratak Petar Popovski
© 2003 popcorn.hr