VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: POBJEDNICI 5. ZAGREBDOX-a

EXTRA SLIKE:
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: POBJEDNICI 5. ZAGREBDOX-a

Special: POBJEDNICI 5. ZAGREBDOX-a POBJEDNICI 5. ZAGREBDOX-a
(03.03.2009.)

Na 5. ZagrebDoxu u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji prikazano je ukupno 54 filma koji su se borili za nagrade. Četiri žirija već je donijelo odluke o pobjednicima, a peti žiri, onaj najbrojniji - publika, svog favorita biralo je cijeli tjedan.

VELIKI PEČAT u međunarodnoj konkurenciji
Žiri: Bogdan Žižć, redatelj, David Fisher, redatelj i selektor retrospektive izraelskog suvremenog dokumentarca, Saša Vojković, filmologinja i redateljica

Lady Kul el Arab, r. Ibtisam Salh Mara’ana
Kad smo odlučivali o glavnoj nagradi nismo mogli izbjeći povijesni i politički kontekst kao i pitanja društvene odgovornosti koja se neminovno i gotovo redovito povezuje s dokumentarnim filmom. U tom smislu, jedan od najvažnijih razloga za dodjelu glavne nagrade filmu Lady Kul el Arab, koji je režirala Palestinka-Izraelka, Ibtisam Salh Mara’na je sljedeći: U trenutačnim geo-političkim okolnostima u kojima bi bilo puno lakše postaviti pitanje ‘zašto me onaj drugi mrzi?’, autorica postavlja potpuno suprotno pitanje: ‘što je to u vezi mene, moje kulture, moje tradicije što može izazvati mržnju drugoga?’. Smatramo da se u filmu Lady Kul el Arab ti razlozi propituju na mudar i suptilan način s predanošću talentiranog i hrabrog filmskog stvaraoca.

Posebna priznanja

Burmanski videoreporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje / Burma VJ - Reporting from a Closed Country, r. Anders Ostergaard
U suvremenom dokumentarnom filmu primjećujemo tendenciju koja bi se mogla nazvati ‘novi-orijentalizam’ -što će reći da su autori ili autorice sa Zapada ti koji proizvode slike i zvukove iz dalekih, često egzotičnih lokacija na drugom kraju zemaljske kugle. Držimo da film Burmanski videoreportari - izvještaji iz zatvorene zemlje, zaslužuje posebno priznanje zato što omogućava da se probije autorski glas ljudi iznutra, lokalnih videoreportera i da nam prenese izuzetno vrijedne audiovizualne zapise koji su domaći reporteri proizveli riskirajući vlastite živote.

Sami u četiri zida / Alone in Four Walls, r. Alexandra Westmeier
Držimo da film Sam u četiri zida zaslužuje posebno priznanje iz sljedećeg razloga: Divimo se suosjećajnosti autorice Alexandre Westmeier kojom prikazuje bolna iskustva dječaka koji pate u izolaciji. Sa svojim sugestivnim autorskim stilom redateljica ostvaruje nezaboravnu bliskost koja potiče iskreno zanimanje za živote nesretnih dječaka.

VELIKI PEČAT u regionalnoj konkurenciji
Žiri: Casey Cooper Johnson, pobjednik ZagrebDoxa 2008., Irena Taskovski, producentica i distributerka, Silvestar Kolbas, direktor fotografije

Kavijar konekšn / The Caviar Connection, r. Dragan Nikolić
Kavijar konekšn uspješan je spoj promatračkog dokumentarca i kreativnog autorstva. Slikovitom pričom o jednoj obitelji, film prikazuje neumitno nestajanje svijeta tradicionalnog ribolova. Autor vidno suosjeća s likovima koje prati, sa svim njihovim vrlinama i manama, i otkriva humor u svakidašnjim situacijama.

Posebna priznanja
Plati i ženi / Cash & Marry, r. Atanas Georgiev
Važnoj temi ilegalnih useljenika film Plati i ženi prilazi na vrlo osoban i zabavan način. Pristupom koji delikatan predmet prikazuje provokativno i slojevito, s osjećajem za obje strane u priči, može zadovoljiti publiku širom svijeta.

21. sekunda / 21st Second, r. Željko Mirković
Iza priče o ratnom heroju, film 21. sekunda otkriva ljudskost običnog čovjeka. Suočen s dilemama kako posložiti svoj život u poslijeratnom periodu, ratni veteran otkriva ljepotu druge prilike da postane dobar otac.

MALI PEČAT za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti
Žiri: studenti filmskog odsjeka Akademije dramske umjetnosti Saša Bijelić, David Kapac i Davor Kanjir

Na putu do škole / On the Way to School, r. Orhan Eskikoy i Özgür Dogan

Posebno priznanje

Tiho uklanjanje / Silent removal, r. Wolfram Huke
Oba filma dokaz su da najbolja filmska ostvarenja nastaju kao plod fokusiranja na jednostavne, ali isto tako univerzalne teme i priče koje krase jasan stav, vizija i, konačno, snažna emocija. Potonje navedeno posebno postaje zanimljivo kada se u obzir uzme činjenica kako je riječ o filmovima čiji su potpisnici mladi autori na počecima vlastitih filmskih karijera.

Nagrada Movies That Matter za film koji najbolje promiče ljudska prava
Žiri: Tin Gazivoda, direktor centra za ljudska prava, Magdalena Petrović, producentica u Fade Inu te Jon Alpert, američki producent i redatelj

Burmanski videoreporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje / Burma VJ - Reporting from a Closed Country, r. Anders Ostergaard
Film prikazuje kako obični građani ne odustaju i koriste kamere kao oružje u borbi protiv straha. Kamere koje nadvladaju strah donose svjetlo u tamu i razbijaju tišinu koju silom nameće tiranski vojni režim.

Posebna priznanja

Robovi / Slaves, r. Hanna Heilborn, David Aronowitsch
Uz pomoć kreativne i dojmljive animacije film priča tešku priču na način koji će podjednako doprijeti do mlađih i do starijih gledatelja.
Majka / The Mother, r. Antoine Cattin, Pavel Kostomarov
Pomaže nam shvatiti tragediju djece rođene u dubokom, začaranom krugu siromaštva, nasilja i beznađa.


Engleski kirurg dobitnik T-com nagrade publike
Film redatelja Geoffreya Smitha, Engleski kirurg, dobitnik je T-com nagrade publike 5. ZagrebDoxa. Dokumentarac je intimni portret neurokirurga Henryja Marsha koji se susreće s moralnim i etičkim dilemama vezanim uz odnos liječnika i pacijenata. Uz frišku nagradu naše publike, Engleski kirurg dobitnik je nagrada na Hotdocsu, Silverdocsu i festivalu u Shefieldu. Samo koji glas manje dobio je film Plati i ženi makedonskog redatelja Atanasa Georgieva, koji s puno homora priča o mladićima s Balkana koji se za 7000 do 12.000 eura žene za austrijske ’supruge’ ne bi li dobili austrijsko državljanstvo. Treće mjesto zauzeo je ovogodišnji dobitnik Movies That Matter nagrade - Burmanski video reporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje. Popis prvih deset filmova s liste miljenika festivalske publike je u nastavku:

Engleski kirurg 4.89
Plati i ženi 4.87
Burmanski video reporteri - izvještaji iz zatvorene zemlje 4.83
Sami u četiri zida 4.75
Sve je relativno 4.74
Valentino: posljednji car 4.72
Natprosječan 4.70
Alahove nevjeste 4.66
Sretna zemlja 4.59
Opasne tete 4.56
« povratak Petar Popovski
© 2003 popcorn.hr